Rezolvare varianta 9,sub.III, biologie vegetala si animala (cls IX-X)

VARIANTA 9, SUBIECT TIP III

“Reproducerea sexuată, formă esenţială de reproducere”

  1. definiţia reproducerii sexuate;

Reproducerea sexuată presupune contopirea a doi gameţi de sex opus (haploizi-n) în procesul de fecundaţie.Rezultă celula-ou sau zigotul (diploid-2n) care continuă ciclul de dezvoltare al noului organism.

  1. sistemul reproducător masculin: enumerare componente, rolul componentelor;

Sistemul reproducător masculin este alcătuit din organele genitale interne şi organul genital extern.
Organele genitale interne sunt: testiculele, conductele seminale şi glandele anexe.Testiculele,organe pereche,situate într-un sac tegumentar numit scrot, au rolul de a produce spermatozoizii. În interior, ele sunt împărţite în mai mulţi lobuli testiculari, care conţin tubii seminiferi unde are loc formarea spermatozoizilor.Din aceşti tubi seminiferi,sperma (alcătuită din lichid spermatic şi spermă) ajunge într-un sistem de canale – epididim ce se continuă cu canalul deferent şi canalul ejaculator care se varsă în uretră.Aceste conducte genitale au rolul de a acumula şi conduce sperma.Glandele anexe sunt veziculele seminale ce secretă mucus asigurând mobilitatea spermatozoizilor şi prostate ce elimină un lichid ce intră în compoziţia spermei.
Organul genital extern este penisul, care acoperă complet uretra.Este alcătuit din 2 corpi cavernoşi care în erecţie se umplu cu sânge.Uretra este şi cale urinară şi cale genitală.

-sistemul reproducător feminin: enumerare componente;

Sistemul reproducător feminin este alcătuit din organe genitale interne: ovarele,trompele uterine,uterul şi vaginul; şi organul genital extern care este vulva.

-ovulaţia, fecundaţia şi nidaţia :definiţii, localizarea proceselor;

Ovulaţia reprezintă procesul prin care ovulul este expulzat din ovar, după care urmează să fie preluat de oviduct (la om, trompele uterine).Aici poate avea loc fecundaţia,adică contopirea dintre un spermatozoid şi ovul, când se formează zigotul. Acesta se divide, începe dezvoltarea embrionară şi este împins spre uter care acum are mucoasa îngroşată.Embrionul se cufundă în mucoasa uterului, procesul purtând numele de nidaţie.

-boli cu transmitere sexuală la om: denumirea unei boli; precizarea unei metode de prevenire a apariţiei acestei boli.

Una din bolile cu transmitere sexuală la om este sifilisul. Apariţia acestei boli poate fi prevenită prin folosirea prezervativului în cazul unui contact sexual cu o persoană contaminată şi prin igienă riguroasă.

Trimis de:Dyana
E-mail: -

Alte Lectii din biologie