Cum sa ma imbrac pentru proba orala a examenului de bacalaureat?


Cum sa ma imbrac pentru proba orală a examenului de bacalaureat?

Această întrebare este pusă de aproape toți sustinătorii examenului de bacalaureat. Oare chiar este așa de important cum mă prezint la examen?

La început de examen foarte mulți tineri își fac griji legate de ținuta vestimentară.

Cu siguranță aspectul potrivit te poate ajuta să treci testul cu mai multă încredere și liniște.


Pornim de la premisa:


"ȚINUTA ADECVATĂ = EXAMINATORI MAI INDULGENȚI"; să fie oare așa? Tot ce știm e că vor puncta şi şarmul, dezinvoltura, zâmbetul şi ţinuta.

 

"Contează foarte mult să aibă o ţinută decentă, office. Oamenii te privesc din start altfel. În fond, aşa se vor îmbrăca şi la viitorul serviciu", Nicoleta Crânganu, profesoară de limba română.

 

Iată câteva reguli și sfaturi de stil, la ce anume să fiți atenți când vă alegeți ținuta  „norocoasă” pentru acestă zi plină de emoții:

 

1. Pentru început ține cont de câteva elemente de bază: căldura verii și agitația. De aceea este esențial să optezi pentru haine din bumbac/in și țesături naturale și respirabile, care evită efectul de condens și consecințele sale inestetice (pete de transpirație și efectul lipicios).

 

E vară, dar nu mergi la plaja sau ștrand!

Dacă este adevărat că nu trebuie să te prezinți la examene într-un costum pe măsură, este adevărat și că există tabuuri care nu pot fi încălcate și care v-ar putea costa foarte scump în fața comisiei. Unul dintre riscuri este prezentându-te la examen în șlapi, pantaloni franjurați, bluze decoltate/ transparente sau mini fuste sau rochii. De asemenea, sunt interzise decolteurile excesive sau cu buricul gol. Este adevărat, este cald și începe vara, dar pentru aspectul de plajă este mai bine să aștepți câteva zile.

Mai degrabă alegem fuste sau rochii (cel puțin) până la genunchi, polo sau tricouri cu jumătate de mâneci și pantaloni lungi sau trei sferturi.

 

2. o potrivire confortabilă

Fie că optați pentru pantaloni, fustă sau rochie, important este să obți o potrivire confortabilă, care nu te va strânge, încorseta sau te va face să te simți inconfortabil. Amintiți-vă că va trebui să stați și să vă concentrați, în poziții adecvate, timp de multe ore.

 

3. Formal? Da, dar nu prea mult!

Nu este orice zi de școală, dar nici ziua absolvirii sau petrecerea de după absolvire. Examenele de liceu sunt undeva la mijloc. Ideal este să optezi pentru ținute care să reflecte stilul tău obișnuit, cu o actualizare a formalității. Prin urmare, nu este cazul să porți neapărat un costum, dar nici măcar să te prezinți în pantaloni scurți. Dacă ești pasionat de blugi, îi poți purta, atâta timp cât sunt simpli, nu au rupturi și nu ies în evidență cu tot felul de accesorii, și, poate, combinându-i cu o bluză clasică și bine călcată sau cu un tricou din bumbac simplu.

 

4. Colorat, dar nu strident

Sfatul de a opta pentru nuanțe și modele care nu sunt prea strălucitoare se încadrează la rubrica „bun simț”. Este de la sine înțeles că în aceste cazuri este de preferat să nu fii prea vizibil, prezentându-te cu culori fluorescente sau rochii cu litere sau sigle și mărci „țipate”. Mult mai bine să rămâneți pe micro imprimeuri sau culori solide.

 

5. Încălțăminte

După ce ați eliminat ideea de șlapi, este bine să spunem că cel mai bun lucru este să purtați pantofi închiși, indiferent că sunt adidași, decolteu, balerini, derby-uri, broguri sau diverse macassins.

Sandalele trebuie alese cu grijă, preferându-se încălțămintea de birou și spatele sling. Evitați sandalele foarte deschise și tocurile înalte, impracticabile și incomode.

 

6. Accesorii și machiaj, doar dacă sunt minime

Un lucru de evitat absolut este să vă prezentați în clasă cu șepci de baseball.

În ceea ce privește bijuteriile, este mai bine să le alegeți minime și să evitați bijuteriile strălucitoare. Dacă de obicei folosești machiaj, optează pentru machiaj ușor și natural. Dacă nu doriți să faceți o greșeală pe toate fronturile, cuvântul de ordine trebuie să fie: simplitate și modestie. Dar fără să renunți la propriul stil și personalitate, important este să te simți bine și în largul tău, până la urmă poate fi o zi pe care ți-o vei aminti mult timp.

Și acum trebuie doar să răsfoiți garderoba și să obțineți idei pentru un aspect îngrijit și simplu … dovada examenului!

 

Câteva observații selectate de pe acasatv:

  •            Aveti grija la lungimea rochiei – vrei ca profesorii sa se concentreze asupra a ceea ce spui, nu asupra picioarelor tale; de asemenea poti fi etichetata ca vulgara.
  •            Evita unghiile false si machiajul strident.
  •            Fara buric la vedere – este adevarat ca au revenit in moda tricourile scurte, dar sunt bune pentru o intalnire cu prietenii, nu pentru un asemenea moment.
  •            Fara pantaloni mulati – este un examen la care chiar conteaza prima impresie si nu vrei ca eticheta care ti se pune sa fie una negativa.
  •            Nu sunt potrivite nici tocurile inalte pentru ca vei arata ridicol.
  •            Coafura ar trebui sa fie una neutra – nici cu rasta in cap, nici cu un coc de nasa.
  •            Bijuteriile ar trebui sa fie discrete, nu ca si cand ai fi dat o spargere la o taraba de gablonturi.
  •           Culorile nu trebuie sa fie foarte stridente, dar asta nu inseamna ca daca esti adepta stilului gotic, sa te duci Morticia la bac.
  •            Comisia nu va fi foarte incantata nici sa iti vada posteriorul intr-o pereche de pantaloni minusculi.

 

Priviţi în ochii profesorilor şi zâmbiţi. Mult succes!

Până la urmă hainele îi pot ajuta pe elevi să facă o primă impresie bună, dar pentru a trece proba cu brio, trebuie să dea dovadă că pot vorbi liber, pe orice subiect. "Au ciornă ca să îşi noteze câteva idei, nu să turuie tot de pe foaie. Trebuie să aibă contact vizual cu cei din comisie. Dacă se poate să şi zâmbească, doar nu vin la tăiere", recomandă aceeaşi profesoară.

Ultimele Articole