Activitatea regala si Constitutia din 1938

Activitatea regala si Constitutia din 1938
In timpul domniei lui Ferdinand, viata politica a fost dominata de PNL, fiind o perioada reprezentativa in edificarea democratica a Romaniei Mari.

Domnia lui Ferdinand avea sa fie umbrita de criza dinastica declansata de Carol, fiul lui Ferdinand si al Mariei, mostenitor al tronului si primul Hohenzollern nascut pe pamant romanesc. Carol avea un comportament care devia de la obligatiile sale oficiale, manifestat inca din timpul razboiului, cand isi parasise regimul din Moldova pentru o femeie, dar apoi isi reia prerogativele, la insistentele regelui. Intre timp el mai are si alte aventuri, fiind supranumit regele playboy, de catre istorici.
In 1925 a intalnit-o pe Elena Lupescu la Paris si ramane cu ea in strainatate, renuntand la prerogativele de mostenitor. Astfel, in 1926 Parlamentul l-a proclamat ca succesor al regelui pe Mihai, fiul lui Carol si al Elenei de Grecia.
Moartea neasteptata a lui Ferdinand din 1927 lasa Romania Mare fara monarh. Acest fapt a fost rezolvat prin formarea unei Regente, alcatuita din 3 persoane, care va prelua prerogativele regale cat timp Mihai e minor.
Sprijinit de opozitie (PNT), in 1930 Carol revine in Romania, isi detroneaza fiul si se proclama rege sub numele de Carol al II-lea. Domnia lui va reprezenta o noua etapa in evolutia monarhiei. Abil si ambitios, suveranul se amesteca in viata politica, urmarind preluarea efectiva a puterii in stat si inlocuirea regimului bazat pe partide politice. Pentru atingerea acestui scop, Carol al II-lea a intretinut frictiunile dintre partide, precum si cele din interiorul lor, a incurajat guvernarea prin decrete-legi, ignorand rolul Parlamentului, a permis folosirea cenzurii si s-a folosit de miscarea legionara.
Acest fapt s-a reflectat in alegerile din noiembrie 1937, cand niciunul dintre partide nu a obtinut majoritatea necesara formarii guvernului. In acest context, in februarie 1938 Carol al II-lea instaureaza monarhia autoritara, atribuindu-si puterea executiva si legislativa. Baza acestui regim va fi noua constitutie.
 

Prevederile Constitutiei din februarie 1938:
- regele detinea puterea executiva si cea legislativa, parlamentul fiind mentinut cu rol decorativ, eliminandu-se astfel principiul separarii puterilor in stat;
- puterea judecatoreasca se exercita in numele regelui;
- activitatea partidelor politice este interzisa;
*partidele si gruparile politice sunt dizolvate prin decretul-lege din martie 1938, il locul lor fiind infiintat, in decembrie, Frontul Renasterii Nationale (devenit Partidul Natiunii in 1940);
- varsta minima de vot e stabilita la 30 de ani, acordat numai stiutorilor de carte, dar pentru prima oara este disponibil si pentru femei.
*suspendata in septembrie 1940 datorita prabusirii monarhiei autoritare.
Odata ce si-a atins obiectivul politic, Carol al II-lea si-a modificat atitudinea fata de legionarii cu care colaborase pana atunci. Astfel, in 1938, din ordinul sau, este arestat Corneliu Zelea Codreanu si, ulterior, omorat sub pretextul ca a incercat sa fuga de sub escorta.

Alte Lectii din istorie