Aminoacizii





  Definitie: Aminoacizii sunt acizi carboxilici, ce conţin una sau mai multe grupe amino, -NH2.
             
   I.  NOMENCLATURĂ. CLASIFICARE. IZOMERIE.
    Conform nomenclaturii internaţionale IUPAC, aminoacizii sunt numiţi în
felul următor:
              Ex:  
 
Se numerotează catena cea mai lungă ce conţine grupa carboxil; se indică poziţia grupei amino prin indici numerici, adăugînd denumirea acidului respectiv (la denumirea hidrocarburii respective cu acelaşi număr de atomi de carbon se adaugă sufixul oic).
    Astfel, analizînd exemplul de mai sus, avem:  
 
     acidul 3-aminobutanoic.
    Unii aminoacizi ce conţin grupa 'amino' în poziţia 2 sunt părţi componente ale proteinelor (circa 20 aminoacizi). Ei au păstrat denumirile nesistematice:
           NH2-CH2-COOH        glicină
             
                   
                alanină     
          
          
                 serină
                   
          
                          acidul  glutamic
 
valină      
 
          
              cisteină
                               ş.a.m.d
     Aminoacizii pot fi clasificaţi după cîteva criterii:
    - în dependenţă de poziţia grupei amino deosebim:
                               2-, 3-, 4- ...  aminoacizi
Ex:
 
       2-aminopropanoic     3-aminopropanoic        4-aminopentanoic (alanina)
    - în funcţie de numărul grupelor funcţionale deosebim:
         * acizi monoaminocarbonici
Ex.
 
2-aminohexanoic
          
           H2N-CH2-COOH       glicina
         * acizi monoaminodicarbonici:
           Ex.
 
asparagic   (nesistematică)
 
           
glutamic   (nesistematică)
         * acizi diaminocarbonici:
            Ex.
 
      lizină    (nesistematică)
    Izomeria aminoacizilor este manifestată în fond, de structura diferită a catenei atomilor de carbon şi de poziţia grupei amino. Astfel deosebim izomeria de catenă şi izomeria de poziţie a grupelor funcţionale.
-         izomeri de catenă:
 
acidul 2-amino-4-metilpentanoic
 
          acidul 2-amino-3,3-dimetilbutanoic
    - izomeri de poziţie a grupei funcţionale:
 
acidul 2-amino-4-metilpentanoic
          
          
       acidul 3-amino-4-metilpentanoic

                  II.  METODE DE PREPARARE
1. Aminoacizii intră în compoziţia proteinelor, de aceea pot fi obţinuţi la hidroliza lor:

Descarca toată lectia

Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript![ ? ]