CEREREA SI OFERTA
CEREREA SI LEGEA CERERII
Cererea se defineste prin cantitatea de bunuri sau servicii pe care consumatorii o pot cumpara la un anumit pret, intr-o perioada de timp.
Cererea individuala ce desemneaza cantitatea totala dintr-un bun sau serviciu pe care un individ o poate cumpara intr-un interval de timp determinat la un pret dat.
Cererea totala de piata, rezultand din insumarea cererii tuturor cumparatorilor acelui bun si care exprima cantitatea maxima dintr-un bun si pretul minim care poate accepta pentru cumparare.
Cererea va fi intodeauna dependenta de : nevoile de consum, venitul disponibil al consumatorilor, pretul bunurilor si serviciilor, precum si de vointa de cumparare a consumatorilor.
Legi generale a cererii :
- o crestere a pretului unui bun sau serviciu determina o scadere a cantitatii ceruta a acestuia ;
- o scadere a pretului bunului sau serviciului determina o crestere a cantitatii ceruta a acestuia.
2 FACTORI DE INFLUENTA AI CERERII
Semnificativi sunt urmatori factorii :
- modificarea pretului altor bunuri :
- nunurilor substituite- care satisfac aceeasi necesitate cu bunul in discutie
- bunuri complementare – care se utilizeaza impreuna
- bunuri neinrudire – nu influenteaza cererea bunului initial
- modificarea veniturilor banesti ale consumatorilor :
- pentru bunuri normale – cele preferate de consumatori odata cu sporirea veniturilor – cererea creste odata cu sporirea veniturilor si invers;
- pentru bunurile inferioare – consumate cu prioritate de cei cu venituri mici, cererea se reduce odata cu sporirea veniturilor si invers.
- perspectivele evolutiei pietii- vizeaza asteptarile consumatorului, mai ales in ceea ce priveste schimbarea preturilor bunurilor si a veniturilor individuale.
- Schimbarea preferintelor, gusturilor consumatorului se regaseste in cererea pentru anumite bunuri si servicii.
ELASTICITATEA CERERII
Elasticitatea cererii este proprietatea acesteia de a-si modifica marimea in functie de factorii ce o determina.Ea exprima sensibilitatea cererii la modificarea unuia din factorii de influenta.
Cum pretul si venitul consumatorului influenteaza in mod semnificativ cererea, se determina alsticitatea cererii fata de pret si fata de venit.
Intensitatea sau gradul in care se modifica cererea in raport cu modoficarea unui factor de influenta se masoara prin coeficientul de elasticitate.
Coeficientul de elasticitate pune in evidenta schimbarile mai mari sau mai mici, pozitive sau negative ale cererii pentru un anumit bun.
OFERTA SI LEGEA OFERTEI
Oferta se defineste prin cantitatea maxima dintr-un anumit bun sau serviciu pe care un producator este dispus sa o vanda intr-o perioada de timp determinata la un pret dat.
Oferta poate fi privita ca oferta individuala ce desemneaza cantitatea oferita spre vanzare de catre fiecare din producatorii bunului respectiv, dar si ca oferta totala sau oferta de piata, ce rezulta din insumarea cantitatilor destinate vanzarii, la acelasi pret, de catre toti producatorii.
Datorita nivelului cererii, cantitatea vanduta poate fi diferita de cantitatea oferita.
Daca avem in vedere natura bunurilor destinate vanzarii, putem delimita :
- oferta de bunuri independente
- oferta complementara, formata din bunuri principale si bunuri secundare
- oferta mixta, constituita din bunuri ce satisfac aceeasi cerere.
In evolutia pretului unui bun si oferta acestuia exista o relatie de cauzalitate ce se exprima in continutul legii ofertei.Conform acestei legii :
- cresterea pretului determina cresterea cantitatii oferite ;
- reducerea pretului determina reducerea cantitatii oferite.
FACTORII DE INFLUENTA AI OFERTEI
Modificarea ofertei, in intervalul in care pretul ramane constant, se produce si ca urmare a actiunii pe care o au o serie de factori, cunoscuti sub denumirea de conditii ale ofertei.
Cele mai importante conditii sunt:
1. pretul resurselor se regaseste in cheltuielile de productie ale oricarui oferant.
2. pretul altor bunuri afecteaza oferta produsului A, deoarece resursele economice limitate se vor indrepta spre activitatile de productie in care se realizeaza produsele cu preturi mai mari.
3. tehologia, determina cresterea productivitatii mincii si reducerea cheltuielilor unitate de productie, ceea ce conduce la sporirea ofertei.
4. numarul ofertantilor bunului respectiv influenteaza direct marimea ofertei, cresterea lor se va regasi in sporul de oferta si invers ;
5. pespectivele pietii influenteaza oferta prezenta, deoarece daca se prefigureaza o crestere a pretului in viitor, producatorii vor reduce productia astazi pentru a spori in viitor si invers ;
6. taxele si subventiile contribuie la modificarea ofertei.
7. cadrul natural si social-politic va conduce la cresterea ofertei cand el este favorabil producatorului sau invers ;
ELSTICITATEA OFERTEI
Gradul in care se modifica oferta in functie de schimbarea pretului sau oricarei alte cerinte se exprima in elasticitatea ofertei si se masora prin coeficientul de elasticitate.
Coeficientul de elasticitate a ofertei se calculeaza ca raport intre modificarea ofertei si cea a pretului.
ECHILIBRUL CERERE/OFERTA
Dimensiunile cererii si ofertei pe orice piata sunt rezultatul comportamentului economic al consumatorului si al producatorului.
La pretul de echilibru, intentiile cumparatorilor coincid cu cele ale vanzatorilor.Cand pretul bunului este mai mic sau mai mare decat cel de echilibru, apare excesul de cerere, respectiv de oferta si atunci fortele pietei actioneaza in sensul echilibrului.Cand nu exista exces de cerere sau de oferta se asigura stabilirea pretului de echilibru.
Cand pretul de echilibru al unui bun creste, datorita scaderii ofertei, se diminueaza cantitatea vanduta.
Cand pretul de echilibru al unui bun se reduce, datorita scaderii cererii, de asemenea scade cantitatea vanduta, pentru ca putini producatori vor accepta aceasta schimbare ce duce la reducerea castigului.
Pretul de echilibru se poate diminua daca producatorii reduc costurile de productie, iar daca veniturile cumparatorilor vor creste, pretul de echilibru poate creste.