DACIA LITERARA

Dacia Literară este reprezentativă pentru epoca pașoptistă, pentru perioada dintre 1830 și 1860, care cuprinde pregătirea, desfășurarea și anii ce urmează revoluției de la 1848, până la realizarea Unirii dintre Țara Românească și Moldova, unul dintre idealurile majore ale revoluționarilor

 

Apariție:

  • Revista „Dacia literară” a apărut la Iași, în 1840, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu.

Titlul:

  • Titlul revistei sugerează ideea unirii culturale a tuturor  românilor de pe teritoriul vechii Dacii, ca premisă a unirii lor politice.

 

Primul număr al revistei se deschide cu articolul-program intitulat „Introducție”, în care Kogălniceanu expune principiile după care se va conduce revista. El combate excesul de traduceri din alte limbi, mai ales dacă aceste traduceri nu sunt de calitate. El militează pentru o literatură românească originală, pentru care propune, ca principale surse de inspirație istoria națională, natura patriei și folclorul.

Kogălniceanu susține necesitatea criticii literare ca mod de a impune valorile autentice și promite că revista va practica o critică ce va viza opera, iar nu persoana autorului.

Susținând necesitatea criticii, Kogălniceanu se opune implicit lui Ion Heliade Rădulescu, care considera că, în acea etapă de început a literaturii române, scriitorii trebuie încurajați să creeze, critica putând să-i descurajeze. Susținând critica, „Dacia literară” se afirmă ca o precursoare a Junimii.

 

DACIA  LITERARĂ - Este prima revistă literară importantă din cultura românească

Cuprins lecție:

 

Vezi și:

 Totul despre Curentele literare / culturale pentru examenul de bacalaureat

 

Alte conținuturi pentru examenul de Bacalaureat:

Limba română: Teorie pentru rezolvarea subiectelor de bac:

Proba orală de competențe: Tot ce trebuie sa stii la Proba orala BAC Romana Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. Aspecte teoretice si Modele de subiecte Solutii si Rezolvari 

 

Proba scrisă: Tot ce trebuie sa stii pentru a rezolva subiectul I și II din cadrul examenului de bacalaureat la limba si literatura romană:

 

  • *Dacă ești un creator de conținut pe nișa bacalaureat iar siteul ebacalaureat.ro te inspira/ te ajută în selectarea conținutului te rugăm să specifici sursa. Aceste materiale pot fi copiate sau reproduse numai cu menționarea sursei: https://www.ebacalaureat.ro/
  • *conținutul este actualizat frecvent, dacă ai completări/ observații nu ezita să ne scri pe una dintre paginile de socializare (FaceBookInstagramDiscord sau e-mail.

Alte Lectii din romana