DEFICIENTE SENZORIALE LA OM
Miopia: când ochiul priveşte departe imaginea se formează înaintea retinei fie din cauza formei prea alungite a globului ocular, fie din cauza puterii prea mari de refracţie a cristalinului. Aceasta deficienţă se poate accentua la copiii care scriu sau citesc la lumină prea slabă, stau în poziţii incorecte sau stau prea aproape cu ochii de caiet, carte, calculator. Miopia se corectează cu lentile divergente.
Hipermetropia: când ochiul priveşte aproape imaginea se formează în spatele retinei.
Corecţia se face cu ajutorul lentilelor convergente.
Astigmatismul: cristalinul nu are suprafaţa perfect sferică şi de aceea el nu focalizează corect razele luminoase. Se corectează cu lentile cilindrice.
Strabismul: aceasta deficienţă nu ţine de sistemul optic, ci de cei şase muşchi externi care rotesc globul ocular. Un muşchi poate fi foarte dezvoltat şi din aceasta cauză axele optice ale celor doi ochi nu sunt paralele. Se corectează chirurgical sau cu ochelari pentru ochiul afectat.
Surditatea: este o deficienţă a urechii. Aceasta poate apărea fie când undele sonore nu ajung la receptorii auditivi din urechea internă, fie impulsurile nervoase formate la nivelul receptorilor auditivi nu ajung în aria auditivă din lobul temporal unde se formează senzaţia de auz.
Surditatea poate fi cauzată de următorii factori :
- mecanici (presiunea, lovirea)
- fizici (intensitatea zgomotului)
- chimici (substanţe chimice)
- biologici ( bacterii, virusuri, alţi agenţi patogeni)
Surditatea poate fi prevenită respectând regulile de igiena şi eliminarea factorilor de risc din mediu.
Cuprins: Lectii pregatitoare pentru examenul de bacalaureat la Biologie Vegetală și Animală