Europa

EUROPA DE VEST


Franta are de castigat de pe urma regilor capabili din timpul razboiului, astfel consolidand si intarind granitele tarii si unificand teritoriile acesteia.
Intre 1455 si 1485, dupa nici doi ani de la terminarea definitiva a razboiului de 100 de ani, se isca un nou razboi: Razboiul celor doua Roze, izbucnit in Anglia. Aceasta confruntare are loc intre doua grupari feudale care luptau pentru putere. Doua ramuri ale familiei regale, Lancaster (Roza rosie) si York (Roza alba), s-au razboit pentru tronul Angliei, sortii de izbanda fiind schimbatori. Razboaiele au dat nastere nemultumirii poporului fata de asuprirea feudala si pustiirea in urma luptelor, manifestandu-se prin rascoale armate. Razboiul celor doua Roze ( numit astfel datorita elementelor hieraldice care apareau ca emblema pe steagurile rivale ) a reprezentat prabusirea iremediabila a cavalerismului feudal. Castigatorul tronului Angliei este Henric VII provenit din dinastia Tudor, acesta starpind dezordinea in stat.
In sud-vestul Europei, in Peninsula Iberica, ia nastere statul Spania in urma casatoriei Isabelei de Castilla cu Ferdinand, mostenitorul Aragonului (1469), urmand incheierea Reconquistei – 1492. Henri Navigatorul (1394 – 1460), print portughez, fiul lui John I, conduce expeditii in Atlantic pe coastele africane, care mai tarziu duc la descoperirea drumului catre India prin Capul Bunei Sperante.

EUROPA CENTRALA SI DE EST

Europa Rasariteana se caracteriza prin feudalismul caracteristic si Bizantului si Peninsulei Balcanice, in care toata lumea se “inchina” unui singur conducator. In Europa Centrala acest sistem se destrama incetul cu incetul, bune exemple fiind Germania si Italia (ducatul Milano, Statul Papal, republicile Florenta si Venetia). Alte trei state importante ies invingatoare in lupta cu feudalismul:

1) Ungaria - ajutata de indemanarea domnitorului Matei Corvin, care il ajuta si pe Stefan cel Mare sa combata pericolul ca Moldova sa devina pasalac turcesc (toamna 1476) - atinge inalte cote economice, politice si militare, aceasta situatie fiind insa efemera, urmata de anarhia interna a carei cauza o va constitui lupta pentru influenta politica.

2) Polonia care reuseste sa iasa castigatoare in luptele cu teutonii in 1410-Grunwald si 1422-Marienburg in urma unirii cu Lituania (1382) avand la carma pe Iagelloni si astfel devenind o mare putere baltica

3) Rusia care reusind sa scape de subjugul in urma marii invazii mongole (1480), devine un stat centralizat ortodox sub domnia lui Ivan III.
Pe meleagurile romanesti, Moldova si Tara Romaneasca reusesc sa isi mentina independenta, evitand soarta statelor vecine dominate de otomani, datorita lui Iancu de Hunedoara care aduce aici noi domni. In 1456 il invinge pe Mehmed II la Beograd. Dupa moartea sa, alti domnitori de renume apara granitele tarii: Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Petru Rares, Mihai Viteazul…
In 29 mai 1453, Mehmed II intra in Constantinopol cucerindu-l. Acesta ii invinge si pe ungro-poloni la Varna (1444). Europa isi deschide orizontul catre o noua lume, catre noi pericole, catre o noua civilizatie.

Alte Lectii din istorie