HIDRAŢII DE CARBON SAU ZAHARIDELE
Hidraţii de carbon (glucide sau zaharidele) sunt compuşi organici, molecula cărora constă din trei elemente - carbon, oxigen şi hidrogen, iar raportul dintre numărul de atomi de hidrogen şi oxigen este de 2:1 ca şi în apă. Formula lor generală este Cn(H2O)m.
I. CLASIFICARE. NOMENCLATURĂ. IZOMERIE
Numirea "hidraţii de carbon" nu este cam corectă. Se cunosc aşa combinaţii, ca de ex., acidul acetic C2H4O2, aldehida formică CH2O, care conţin hidrogen şi oxigen în acelaşi raport, dat nu pot fi incadrate în clasa hidraţilor de carbon. Numirea de glucide le-a fost dată, deoarece reprezentanţii lor cei mai cunoscuţi - glucoza, fructoza ş.a.m.d. au gust dulce. Nici această denumire nu este corectă, deoarece multe substanţe din această clasă nu au gust dulce. Cea mai generală denumire a acestei clase de compuşi este de zaharide:
Clasificarea zaharidelor este elucidată prin intermediul următoarei scheme:
┌──── Glucide: (glicos=dulce) ───┐ 3 clase de compuşi
│ │
↓ ↓
1) monozaharide (oze) ┌────ozide────┐
│ │ │
dioze (C2) 2)oligozaharide 3)polizaharide
trioze (C3) │ │
tetroze (C4) diglucide homopoliglucide
pentoze (C5) triglucide heteropoliglucide
hexoze (C6) tetraglucide
heptoze (C7)
octoze (C8)
nonoze (C9)
Monozaharidele sunt compuşi cu funcţiune mixtă, ce conţin în moleculă o grupă carbonil şi mai multe grupe hidroxil. Unele monozaharide sunt hidroaldehide, iar altele sunt hidroxi-cetone sau cetoze.
Dizaharidele i-au naştere din două molecule de monozaharide, care se unesc prin eliminarea unei molecule de apă. Polizaharidele provin, în mod asemănător, din mai multe molecule de monozaharide.
M o n o z a h a r i d e l e
Cel mai răspîndit reprezentant al hexozelor, este glucoza, care reprezintă o aldehidă-alcool cu următoarea structură:
Un alt reprezentant al hexozelor este fructoza, care este o cetonă-alcool:
II. METODE DE PREPARARE
Pe scară industrială, glucoza, se obţine prin hidroliza amidonului (în prezenţa acizilor) şi prin hidroliza lemnului (celulozei).
În natură glucoza se obţine în urma reacţiei de fotosinteză:
6CO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2 - Q
Pentru prima dată în laborator o zaharidă a fost obţinută de savantul rus A.M.Butlerov în 1861 din aldehidă formică în prezenţa Ca(OH)2:
III. PROPRIETĂŢILE CHIMICE
Proprietăţile chimice ale glucozei (cele mai importante) pot fi explicate de structura ei ca aldehidă-alcool.
Ca şi aldehidele ea se reduce cu hidrogen în prezenţa catalizatorului de nichel în alcool formîndu-se un compus cu şase grupe hidroxilice - sorbitolul:
Descarca toată lectia
Hidraţii de carbon (glucide sau zaharidele) sunt compuşi organici, molecula cărora constă din trei elemente - carbon, oxigen şi hidrogen, iar raportul dintre numărul de atomi de hidrogen şi oxigen este de 2:1 ca şi în apă. Formula lor generală este Cn(H2O)m.
I. CLASIFICARE. NOMENCLATURĂ. IZOMERIE
Numirea "hidraţii de carbon" nu este cam corectă. Se cunosc aşa combinaţii, ca de ex., acidul acetic C2H4O2, aldehida formică CH2O, care conţin hidrogen şi oxigen în acelaşi raport, dat nu pot fi incadrate în clasa hidraţilor de carbon. Numirea de glucide le-a fost dată, deoarece reprezentanţii lor cei mai cunoscuţi - glucoza, fructoza ş.a.m.d. au gust dulce. Nici această denumire nu este corectă, deoarece multe substanţe din această clasă nu au gust dulce. Cea mai generală denumire a acestei clase de compuşi este de zaharide:
Clasificarea zaharidelor este elucidată prin intermediul următoarei scheme:
┌──── Glucide: (glicos=dulce) ───┐ 3 clase de compuşi
│ │
↓ ↓
1) monozaharide (oze) ┌────ozide────┐
│ │ │
dioze (C2) 2)oligozaharide 3)polizaharide
trioze (C3) │ │
tetroze (C4) diglucide homopoliglucide
pentoze (C5) triglucide heteropoliglucide
hexoze (C6) tetraglucide
heptoze (C7)
octoze (C8)
nonoze (C9)
Monozaharidele sunt compuşi cu funcţiune mixtă, ce conţin în moleculă o grupă carbonil şi mai multe grupe hidroxil. Unele monozaharide sunt hidroaldehide, iar altele sunt hidroxi-cetone sau cetoze.
Dizaharidele i-au naştere din două molecule de monozaharide, care se unesc prin eliminarea unei molecule de apă. Polizaharidele provin, în mod asemănător, din mai multe molecule de monozaharide.
M o n o z a h a r i d e l e
Cel mai răspîndit reprezentant al hexozelor, este glucoza, care reprezintă o aldehidă-alcool cu următoarea structură:
Un alt reprezentant al hexozelor este fructoza, care este o cetonă-alcool:
II. METODE DE PREPARARE
Pe scară industrială, glucoza, se obţine prin hidroliza amidonului (în prezenţa acizilor) şi prin hidroliza lemnului (celulozei).
În natură glucoza se obţine în urma reacţiei de fotosinteză:
6CO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2 - Q
Pentru prima dată în laborator o zaharidă a fost obţinută de savantul rus A.M.Butlerov în 1861 din aldehidă formică în prezenţa Ca(OH)2:
III. PROPRIETĂŢILE CHIMICE
Proprietăţile chimice ale glucozei (cele mai importante) pot fi explicate de structura ei ca aldehidă-alcool.
Ca şi aldehidele ea se reduce cu hidrogen în prezenţa catalizatorului de nichel în alcool formîndu-se un compus cu şase grupe hidroxilice - sorbitolul:
Descarca toată lectia