Nutritia simbionta si nutritia mixta

NUTRIŢIA SIMBIONTĂ

 

Simbiozele sunt asociaţii între două organisme aparţinând unor specii diferite între care se stabilesc legături diferite, în principal legate de hrănire. Relaţia este una reciproc avantajoasă, ambele specii implicate având de câştigat - este o relaţie probiotică.

 

Micorizele = sunt asociaţii între rădăcinile plantelor şi unele specii de ciuperci din sol. Ele pot fi ectotrofe (hifele formează un manşon în jurul rădăcinilor) şi endotrofe (hifele miceliene pătrund în interiorul rădăcinii). Sunt şi cazuri de micorize ecto-endotrofe. Ciuperca furnizează plantei apa şi săruri minerale, iar planta aprovizionează ciupercile cu substanţe organice.

 

Lichenii = sunt asocieri între hife de ciupercă şi talul unei alge verzi unicelulare sau o cianobacterie. Legătura este una durabilă concretizată printr-un organism simbiont (talul lichenilor) care nu poate exista fără unul din organismele simbionte.

 

Ciuperca furnizează algei apa şi săruri minerale preluate din substrat, din precipitaţii sau vapori de apă, iar alga substanţe organice produse prin procesul de fotosinteza.

 

Simbioza dintre plantele superioare şi bacteriile fixatoare de azot = rădăcinile plantelor leguminoase (fasole, mazăre, salcâm, bob, linte etc.) prezintă nodozităţi în care se află bacterii fixatoare de azot atmosferic. Nodozităţile se formează prin multiplicarea bacteriilor în celulele scoarţei radiculare. Azotul fixat de către bacterie în corpul plantelor leguminoase, o ajută pe aceasta în creştere şi dezvoltare. Rădăcinile plantelor rămase după moartea acestora în sol, îl îmbogăţesc în azot, motiv pentru care este indicată o rotaţie a culturilor (se vor cultiva pe solul respectiv alte
plante care au nevoie de azot).

 

NUTRIŢIA MIXTA este întâlnită la :
- vâsc (planta semiparazită - care realizează şi fotosinteză pentru că are clorofilă, dar se hrăneşte şi heterotrof parazit cu ajutorul pintenilor care ajung la seva elaborată a plantei gazde).

- plantele carnivore (realizează fotosinteza pentru că au pigmenţi clorofilieni dar se hrănesc şi heterotrof saprofit cu insecte şi chiar cu amfibieni de talie mică; au nevoie de un supliment de azot pe care-l iau din exoscheletul insectelor).

 

→  Nutritia la animale

 

 Cuprins: Lectii pregatitoare pentru examenul de bacalaureat la Biologie Vegetala si Animala

Alte Lectii din biologie