Prabusirea regimului comunist din Romania
Contextul international a fost favorizat de criza regimurilor comuniste din Europa. Mihail Gorbaciov a initiat unele reforme in Uniunea Sovietica, care au dus practic la prabusirea comunismului si implicit a Uniunii Sovietice (1991).
In Romania regimul a fost inlaturat prin violenta deoarece:
- regimul a fost foarte represiv;
- nu s-a reusit inchegarea unei opozitii in interior;
- Ceausescu s-a opus reformelor din Uniunea Sovietica.
O alta forma a rezistentei anticomuniste o reprezinta disidenta intelectua-lilor, fenomen care a aparut in perioada lui Ceausescu, cand, mai ales dupa 1977, apar primele opozitii majore (Paul Goma, Ana Blandiana etc), care au criticat cultul personalitatii conducatorului si au cerut respectarea drepturilor omului.
Impotriva regimului se declansasera mai multe miscari printre care cea a minerilor din Valea Jiului (1977) si cea a muncitorilor de la uzinele Steagul Rosu din Brasov (1987). O alta disidenta a aparut in randul fostilor demnitari comunisti, care criticau masurile luate de Ceausescu. Protestul acestora s-a concretizat prin semnarea, in martie 1989, “Scrisoarii celor sase”.
La jumatatea lunii decembrie 1989 a izbucnit o miscare populara la Timisoara, iar la 21 decembrie Ceausescu a organizat un miting la Bucuresti. Ulterior au loc mari manifestatii in Bucuresti, iar Ceausescu abandoneaza puterea, iar apoi e capturat si judecat sumar la Targoviste, iar in cele din urma executat.
Noul organism de putere, temporar (22 dec. 1989-1990), s-a numit Consiliul Frontului Salvarii Nationale, in frunte cu Ion Iliescu. S-a dat un “Comunicat” in care se anunta ca Romania revine la pluripartidism, la separatia puterilor in stat, ca se vor face reforme pentru a se trece la economie de piata si la o orientare externa spre integrarea euro-atlantica. Ulterior s-a anuntat data alegerilor libere din 1990.
Alte Lectii din istorie
- Civilizatia si cultura romana
- Ideologii si practici politice totalitare in Europa
- Teoria imigrationista
- Formarea poporului si a limbii romane
- GHID BACALAUREAT ISTORIE: Teorie pentru rezolvarea subiectelor de bacalaureat
- Economia si societatea din Romania in perioada comunista
- Elaborati in aproximativ doua pagini un eseu despre evolutia statului roman modern
- Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor - sinteza
- Situatia Romaniei in prima jumatate a secolului XX
- Structuri institutionale in Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova