Prezinta, expune, ilusteaza, numeste

Prezintă/ expune/ ilustrează/ numeşte

Presupune un răspuns concentrat pe un subiect bine individualizat; informaţiile despre răspuns se găsesc în textul suport/ pornind de la definirea conceptului operaţional numit de cerinţă.

Exemplu

În decursul acestei săptămâni, jumătatea vestică a Europei va fi dominată de un vast câmp anticiclonic, pe cănd în cea de răsărit va domina activitatea depresionară. Această structură a câmpului baric atât la nivelul solului, cât şi în altitudine va genera la nivelul ţării noastre atât o componentă nordică de circulaţie a aerului, care va determina o răcire accentuată în toate zonele ţării, dar şi pasaje centrale succesive, de la nord la sud, ce vor aduce ninsori, slabe cantitativ, dar pe arii extinse. Intensificările de vânt ce se vor resimţi în zonele estice şi sud-estice ale României îndeosebi la mijlocul săptămânii, corelate cu ninsoare, vor caracteriza fenomenul de viscol pentru Moldova, Bărăgan şi Dobrogea, în timp ce în restul ţării valorile termice vor fi deosebit de coborâte, caracterizând o vreme geroasă.

(prognoză meteorologică în Jurnalul naţional)

Cerinţă: Prezintă elementele situaţiei de comunicare din textul de mai sus (emiţător, receptor, mesaj, cod, canal).

Indicaţii: Răspunsul corect presupune cunoaşterea sensului termenilor care se cer ilustraţi şi identificarea lor pe textul suport

(emiţător - autorul textului/ ziarul,

receptor - oricine citeşte textul,

mesaj - ceea ce se spune, respectiv, informaţiile meteo,

cod - verbal,

canal - indirect, mediat, ziarul ca produs finit.)

Exemplul 2 Cerinţă:Prezintă relaţia dintre instanţele comunicării narative (autor, narator, perso­naje, cititor) într-un roman modern studiat.

Exemplul 3 Cerinţă: Prezintă tipurile de personaje dintr-o operă literară studiată, aparţinând prozei realiste.

Alte Lectii din romana