Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului
Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar
Matematica
Programa de bacalaureat –2008
Filiera: teoretica, profil: real, militar, specializarea: matematica informatica
Statutul disciplinei
Matematica este disciplină obligatorie de examen – proba d şi disciplină la alegere din profilul opus – proba f.
Competenţe de evaluat
- Folosirea corectă a terminologiei specifice matematicii în contexte variate de aplicare
- Prelucrarea datelor de tip cantitativ, calitativ, structural, contextual cuprinse în enunţuri matematice
- Utilizarea corectă a algoritmilor matematici şi a raţionamentelor în rezolvarea de probleme cu diferite grade de dificultate
- Exprimarea şi redactarea corectă şi coerentă în limbaj formal sau în limbaj cotidian, a rezolvării sau a strategiilor de rezolvare a unei probleme
- Analiza unei situaţii problematice şi determinarea ipotezelor necesare pentru obţinerea concluziei
- Generalizarea unor proprietăţi prin modificarea contextului iniţial de definire a problemei sau prin îmbunătăţirea sau generalizarea algoritmilor
În plus, se vor avea în vedere şi competenţele specifice din programa şcolară.
III . Conţinuturi
Clasa a IX-a
Mulţimi şi elemente de logică matematică. Funcţii. Funcţii definite pe mulţimea numerelor naturale N (şir). Funcţii; lecturi grafice. Funcţia de gradul I. Funcţia de gradul al II-lea. Interpretarea geometrică a proprietăţilor algebrice ale funcţiei de gradul al II‑lea. Vectori în plan. Coliniaritate, concurenţă, paralelism - calcul vectorial în geometria plană. Elemente de trigonometrie. Aplicaţii ale trigonometriei şi ale produsului scalar a doi vectori în geometria plană.
Clasa a X-a
Mulţimi de numere. Funcţii şi ecuaţii. Metode de numărare. Matematici financiare. Geometrie. (Nu se cer: Variabile aleatoare, scheme clasice de probabilitate: schema lui Poisson şi schema lui Bernoulli.)
Clasa a XI-a
Elemente de calcul matriceal şi sisteme de ecuaţii liniare.Permutări . Matrice . Determinanţi . Sisteme de ecuaţii liniare . Elemente de analiză matematică. Limite de funcţii. Continuitate . Derivabilitate. Reprezentarea grafică a funcţiilor.
Clasa a XII-a
Elemente de algebră.Grupuri.Inele si corpuri.Inele de polinoame cu coeficienţi intr-un corp comutativ (Q, R, C, Zp, p prim).Elemente de analiză matematică.Primitive .Integrala definită. Aplicaţii ale integralei definite.
Notă.
Pregătirea examenului şi elaborarea subiectelor se realizează în conformitate strictă cu PROGRAMA EXAMENULUI DE BACALAUREAT , avizată prin OMECT. Subiectele nu vizează conţinutul unui manual anume . Manualul şcolar este doar unul dintre suporturile didactice utilizate de profesori şi elevi, care ajută la parcurgerea programei şcolare, prin însuşirea de cunoştinţe şi formarea de competenţe.