Regulamentele organice

Regulamentele organice
Reprezinta un cod de legi cu valoare de constitutie ce au fost aplicate la 1 iulie 1831 in Tara Romaneasca si la 1 ianuarie 1832 in Moldova. Aceste legi au fost elaborate de o comisie formata din boieri munteni si moldoveni sub coordonarea generalului rus Pavel Kiseleff.
 

Regulamentele precizau fixarea domniei pe toata durata vietii domnitorului. Acesta era ales din randul boierimii pamantene (române) si era confirmat de Imperiul Otoman.
Acestea prevedeau principiul separarii puterilor in stat. Puterea executiva era detinuta de catre domnitor, iar puterea legislativa apartinea Adunarii obstesti, care prezenta domnitorului rapoarte numite anaforale. Puterea judecatoreasca era detinuta de instante de judecata, modernizate prin aparitia corpului de avocati si a procuraturii. De asemenea, se desfiintau vamile interne intre Moldova si Tara Romaneasca.
Regulamentele prevedeau stabilirea unui impozit unic (capitația), iar burghezia platea un impozit pe venit numit patentă. De asemenea, se stabilea norma de lucru pentu tarani (numita nart) si se organiza invatamantul in limba romană.
Parte negativa: se mentineau privilegiile boierimii.
Primii domnitori regulamentari au fost din 1834: Mihail Sturdza in Moldova si Alexandru Dimitrie Ghica in Tara Romaneasca.

Alte Lectii din istorie