Viata feudala si oamenii

Majoritatea locuitorilor acelor timpuri isi duceau viata la sat, o viata modesta, acestia locuind in case de chirpici sau uneori lemn. Deci, principalul cadru de locuire in evul mediu era obstea sateasca. Principalele ocupatii practicate erau agricultura, pastoritul, viticultura, pescuitul, apicultura si mestesugurile casnice.Cresc recoltele prin imbunatatirea calitatii solului cu ajutorul asolamentelor bi si trienale, inhamarea si injugarea animalelor. Treptat infloresc targurile si orasele. Suzeranul era conducatorul suprem ce avea in serviciu nobili, pentru care lucrau taranii.Taranimea putea fi libera(razesi-Moldova, mosneni-Tara Romaneasca)sau dependenta(iobagi, rumani, vecini). Intreaga societate medievala se baza pe relatii si “multiple dependente reciproce“sau interdependente.

Vasalul era nevoit sa depuna un juramant prin care ii promitea seniorului loialitatea. Taranii aveau anumite obligatii fata de stat care constau in achitarea unor taxe dintre care amintim capitatia, taxa de casatorie in afara domeniului, taxa de mana moarta (obligatii personale), claca, dijma, censul (reale), cele in schimbul utilizarii anumitor bunuri ce apartineau seniorului (suplimentare).


Taranii dependenti nu aveau drept de stramutare si munceau din greu pentru a-i oferi seniorului tot ceea ce acesta isi dorea, astfel multumindu-l. Atunci cand seniorul avea de platit taxe mari, taranii trebuiau sa munceasca de doua ori mai mult pentru a obtine o cantitate mare de produse pe care seniorul o putea vinde pe piata. Dupa legile existente in epoca medievala, taranii dependenti nu aveau nici un drept si practice nici macar nu isi apartineau lor insisi. Ei erau nevoiti sa urmeze in totalitate legile seniorului deoarece acesta conlucra cu Biserica. Nemultumirile taranilor in legatura cu conditia precara de viata a dus la numeroase rascoale: Jaqueria (1358), Wat Tyler (1381), Razboaiele husite (1418-1434), Bobalna (1437), a lui Gheorghe Doja (1514).


In epoca medievala, femeia nu juca un rol important in cadrul societatii, fiind in general supusa intretinerii casei. Femeile care faceau parte din categoria taranilor dependenti, erau nevoite pe langa aceste indeletniciri sa se ingrijeasca de curatenie si sa gateasca pentru senior. In ciuda acestui fapt, femeile din acele timpuri aveau voie sa participe si sa lupte in razboi si sa vaneze. Unele femei erau vrajitoare si erau condamnate la spanzuratoare sau la arderea pe rug. Alaturi de ele, multi oameni de stiinta au fost condamnati la moarte in acest mod pentru ideile lor inovatoare sau pentru descoperirile lor care atunci pareau ciudate sau imposibile.

Alte Lectii din istorie