Varianta 66
Subiectul I (40 de puncte)
(Ioan Slavici, "Budulea Taichii")
1. Sinonime: prefacere = evoluţie, schimbare, transformare; scrisoare = epistolă, misivă, răvaş; exemplar = volum; cuvioasă = credincioasă, evlavioasă
2. În enunţul "Iar Huţu a primit scrisoarea, a cetit-o şi s-a întors, apoi s-a dus să sărute mâna episcopului…", virgula are rolul de a coordona prin juxtapunere propoziţiile de acelaşi fel.
3. Polisemia cuvântului "a face": *Şi-a făcut o vilă la Snagov. *Are talentul de a face bani din orice. *Pentru examen, am făcut abia cinci variante la română şi mai am de făcut nouăzeci. *La Şcoala de Artă Populară face muzică, pentru că vrea să intre în show-biz. *Vlad face Facultatea de Limbi străine ca să lucreze în diplomaţie.
4. Câmpul semantic al "teologiei": “cuvioasă”, “episcop”, “clerical”, “episcopie”, "consistorial"
5. Modul de expunere utilizat în fragmentul dat este naraţiunea.
6. Particularităţi ale stilului:
- oralitatea este definită prin cuvinte şi expresii populare: "şerpar", "să fi umblat prin ţări străine", prin numeroasele intercalări
- verbe "dicendi", specifice stilului indirect: "a râs", "a zis", "zicea"
7. Vorbire directă: “― E bine!”
8. Calităţi ale lui Huţu: este respectuos cu oficialităţile bisericeşti, prietenos, ascultător şi recunoscător faţă de dascălul său. De asemenea, Huţu are şi simţul umorului “nimeni nu râdea mai din toată inima decât dânsul”.
9. O calitate particulară a stilului este oralitatea reprezentată de numeroase locuţiuni, intercalări, expresii populare şi regionalisme.
10. Dascălul Clăiţă se mândrea cu Huţu, care-i fusese elev în Cocorăşti, că ajunsese să cunoască lumea, să umble prin ţări străine, să stea o vreme la Viena şi să ajungă funcţionar la episcopie. Atitudinea dascălului sugerează faptul că şi dintr-o şcoală de ţară se poate ridica un învăţat, o personalitate demnă de respect, care să facă cinste tuturor sătenilor.
Subiectul al II lea (20 de puncte)
Întocmirea unei scrisori cu început dat:
Predeal, 29.06.2007
Salut amice,
Tare m-aş bucura să-ţi văd faţa când citeşti rândurile acestei scrisori. Parcă te aud spunând: “ Eşti iar la munte norocosule!” Ei, da! Sigur că m-am gândit la tine când am trecut prin localitatea natală, pentru că am dat nas în nas cu bunicii tăi. Tocmai se duceau la primărie. Le-am spus că o să-i vizitezi cât de curând.
Chiar dacă mă simt foarte bine în excursie alături de ceilalţi colegi, eu tot iţi simt lipsa. Dar, oricum, tu trebuie să te pregăteşti foarte bine pentru olimpiada de săptămâna viitoare. Ce să-ţi fac dacă tu eşti tocilarul clasei? Hai, nu te supăra aşa de repede, ştii doar că am glumit, pentru că eu mă bucur să am un amic cum eşti tu. Ştii că tu eşti mândria clasei şi a şcolii noastre! Datorită ţie, liceul nostru este cel mai cunoscut din Ploieşti, doar unul este Mihai Florian!…
Gata! Te laud prea mult şi nu e bine! Deja am vorbit cu doamna dirigintă şi ne-a promis că o să mai facem o excursie în care să poţi şi tu să vii cu noi, pentru că îţi ducem dorul. Nu mai are nimeni simţul umorului, aşa cum îl ai tu. Am trecut pe lângă râul în care ai căzut în excursia trecută. Nu am putut să mă abţin şi am râs cu lacrimi. Ai fost tare caraghios atunci şi, totuşi, mai aveai simţul umorului, chiar dacă luaseşi o căzătură groaznică.
Ce să-ţi mai spun, decât baftă la învăţat şi ne vedem luni la şcoală, să-ţi povestesc în amănunt tot ce am făcut în excursie.
Te salută amicul tău,
Andrei
Subiectul al III- lea (30 de puncte)
Eseu despre modernismul unei poezii studiate, aparţinând lui Lucian Blaga:
* "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" de Lucian Blaga
(Dana Caraibot şi Alexandra Radu)