Varianta 88
Subiectul I (40 de puncte)
(Sorin Titel, Pasărea şi umbra)
1. Cuvântul "nemişcat" este format prin derivare, iar cuvântul "nemaiînţelegând" este format prin compunere
2. Ghilimele marchează replicile celor două femei, Ana şi Maria, precum şi monologul interior al lui Mitru
3. Locuţiuni cu substantivul "om": om ca toţi oamenii; om de paie; om de suflet; om de nimic; a face om (pe cineva); om de ştiinţă; un om şi jumătate
4. Sens conotativ cu "glas" şi "lumină": *Când a aflat că n-am fost la şcoală, tata a ridicat glasul la mine. *În pădure am ascultat glasul frunzelor uscate. *Cartea a văzut lumina tiparului la doi ani de la plecarea lui din ţară. *Îl iubeşte ca pe lumina ochilor.
5. Sinestezie: "mirosul sărat al ploii, mirosul acela de iarbă crudă venind dinspre pădure"
6. Motivul ploii, motivul luminii
7. Perspectiva narativă se defineşte prin naratorul omniscient şi obiectiv, naraţiunea la persoana a III-a, focalizarea zero
8. Registre stilistice: limbaj colocvial şi limbaj popular
9. Secvenţa descriptivă: "Se aşternu liniştea; lumina în odaia în care zăcea Ion era aprinsă şi arunca în întunericul răsfirat de-afară o fâşie palidă, de un galben murdar". Atmosfera stranie din odaia în care zăcea muribundul Ion este sugerată de liniştea care se aşterne prevestitoare de moarte, lumina creează o imagine plăsmuită prin efectul cromatic definit de repetarea aceleaşi culori prin epitete diferite: "fâşie palidă" şi "galben murdar".
10. Calitatea stilului: claritatea exprimării artistice în ilustrarea gândurilor şi sentimentelor personajelor, fără să dea naştere la confuzii sau la interpretări echivoce.
Subiectul al II-lea (20 de puncte)
Rezumatul textului citat la Subiectul I, din "Pasărea şi umbra" de Sorin Titel:
După ce Mitru îşi termină ţigara şi sfârşeşte de cântat, mai rămâne o vreme la gura podului, pentru că nu putea dormi şi urmărea ploaia. Cele două femei care se foiau prin curte nu-l surprind, pentru că se gândeşte că Ion este pe moarte. Se miră, însă, că nu le recunoaşte şi ascultă curios dialogul lor, sperând să-şi dea seama cine erau. Ploaia se înteţeşte şi ele se duc în bucătăria de vară. Se înţelesese din vorbele lor că era primăvară, înainte de postul Paştelui. Când ele revin în curte, Mitru o recunoaşte pe cea mai tânără. Femeile fac focul şi aşteaptă să se încălzească apa, în timp ce privesc cerul curioase, să vadă dacă va mai continua să plouă.
Subiectul al III-lea (30 de puncte)
Eseu despre poemul "Luceafărul" de Mihai Eminescu" (Alina Vişan)