Cerinte pentru Competenta lingvistica de comunicare orala la Limba Romana bacalaureat 2010Evaluarea competentei lingvistice de comunicare orala în limba româna va avea loc în perioada 15-17 februarie 2010. În cadrul acestei probe care se va solda cu un certificat si va masura competenta de comunicare orala în limba româna se va urmari calitatea gramaticala, adica acea capacitate de a vorbi corect în limba româna, calitatea stilistica, nivelul continutului, precum si comportamentul verbal si non-verbal al elevului în actul de comunicare. Dupa cum stiti, ele nu se finalizeaza cu o nota, ele se finalizeaza cu un calificativ. Proba se considera trecuta indiferent de calificativul pe care-l obtii, numai ca daca nu ai dat aceasta proba, nu poti sa ajungi la examenul final de la sfârsitul lunii iunie. Modelele de subiecte pentru proba orala Exemplu de subiect
Varianta 1

„L-am vazut cum îsi curata pomii din livada, începu Ştefan cu un zâmbet misterios. Stam pe prispa si-l observam. Atunci l-am înteles.

M-am convins ca munca lui e de o alta calitate decât muncile noastre. Eram pregatit, de altfel, pentru asta, continua Ştefan dupa o scurta pauza, pentru ca ceva din beatitudinea asta o cunoscusem si eu, când pictam. Numai ca, în cazul meu, nu era vorba de o munca responsabila, cu un obiect precis, ca în cazul lui. El îsi curata pomii de omizi. Îl observam si-l simteam cum era prezent în fiecare gest. În fata pomului nu era distrat, nu se gândea la nimic altceva. Dar ghiceam ca pomul acela i se revela în totalitatea lui. Nu era un simplu obiect, unul dintre o mie la fel cu el, asa cum ni se arata noua, majoritatii oamenilor. Lui, pomul acela, pe care-l curata, îi revela, în acel moment, Universul întreg. Îl vedea în totalitatea lui: cu radacinile, cu ramurile, cu frunzele si parazitii lui…”

(Mircea Eliade, Noaptea de Sânziene)

[Citeste textul cu voce tare] Cerinţe:
1. Ce poti deduce despre autorul textului si despre situatia de comunicare? • Cui se adreseaza textul? • Ce tip de text este acesta? • Care este atitudinea lui Stefan fata de activitatea la care asista ( curatarea pomilor)? 2. Care este opinia ta despre atentia acordata gesturilor pe care le implica o anumita activitate? Sustine, cu argumente, opinia prezentata. Varianta 2 „Cum e mai bine sa fie lucrurile pe care le folosim: mari sau multe? Sau si mari si multe si scumpe, daca se poate. Si viu colorate? Nu vi se întâmpla sa va uitati în jur în ultima vreme si sa simtiti o atmosfera de bazar parasit? Când umblati prin magazine, prin hypermarketuri nu va loveste o revelatie ca sunt fie prea multe lucruri pe rafturi, fie inutil de multe în carucior? (...) De la portbagaj la dulapul de haine si apoi la toate troacele sau accesoriile cu care se umplu pâna la sufocare casele de obicei, e un pas mental usor de facut. Nu cumva am muscat prea cu pasiune si am ramas cu falcile înclestate, ca un pitbull, în bunatatile carora nu mai vrem sa le dam drumul, pe care vrem sa le avem si sa le pastram fara niciun fel de masura sau ratiune?”

(Razvan Exarhu, “Viata e o magazie?”, în Evenimentul zilei, 20.07.2009)

[Citeste textul cu voce tare.] Cerinţe: 1. Ce poti deduce despre autorul textului si despre situatia de comunicare? • Cine este? • Cui se adreseaza? • Unde ar fi putut aparea textul? •Care este opinia sa despre lucrurile pe care le cumpara si le aduna oamenii? • De ce crezi ca textul cuprinde o serie de întrebari? 2. Care este opinia ta despre importanta cumparaturilor în ziua de astazi? Sustine, cu argumente, opinia prezentata. Barem de corectare citeşte LECŢII RECAPITULATIVE PENTRU ROMÂNĂ ORAL vezi: Modele de rezolvări ale biletelor din anii trecuţi la română oral V-aţi pregătit pentru această probă? Ştiţi să rezolvaţi astfel de subiecte?

Ultimele Articole

Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript![ ? ]