Analiza text filosofic Lucian Blaga - Geneza metaforei si sensul culturii

Analizati urmatorul text filosofic (cultura omului, Lucian Blaga): 

Prin cultură, existenţa se îmbogăţeşte cu cea mai profundă variantă a sa. Cultura este semnul vizibil, expresia, figura, trupul acestei variante. Cultura ţine deci mai strâns de definiţia omului decât conformaţia sa fizică sau cel puţin tot aşa de strâns.” 

[Lucian Blaga – „Geneza metaforei și sensul culturii”, unul din volumele din „Trilogia culturii”]

 

Ideea principala a acestui text evidentiaza faptul ca prin cultura omul isi descopere propriul sens al vietii. Cultura este un semn al umanului, este rezultatul creatiei umane, al dezvaluirii misterului.  Sensul existentei umane se afla in cultura iar omul si-a creat o lume a lui, o lume ce tine de cunoastere in care misterul se dezvaluie doar celui ce este capabil sa-l primeasca si omul se afla in incercarea de a patrunde in acest mister.

Textul face parte din creatia filosofica „Geneza metaforei și sensul culturii” a lui Lucian Blaga (1895-1961), fost filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar și diplomat român. Autor al unei opere literare si filosofice impunatoare, creator al unui sistem original de gandire, Lucian Blaga este cea mai complexa si fecunda personalitate a culturii romane din perioada interbelica.

Omul este sortit creaţiei, acesta  încearcă să cunoască misterul şi să-l dezvaluie prin creaţii de cultură. Aceasta idee rezulta din faptul ca omul este capabil să isi sacrifice propria existenţă pentru creaţia de cultură iar in viziunea omului împlinirea sensului existenţei umane o reprezinta cultura. Viata este un dar si omul trebuie sa se bucure de ea si sa o traiasca cat mai frumos si util pt a nu o  irosi. Fiecare om da un sens vietii sale si il urmeaza prin modul in care alege sa traiasca iar prin cultura omul se simte privilegiat avand oportunitatea  de a-si depasi propria conditie in incercarea de a o imbogati. Evident ca omul da sens existentei prin diferite mijloace iar scopul acestuia este sa lase ceva folositor in urma lui, sub forma unei creatii culturale.

O parere asemanatoare este a lui Paul Ricoeur care sustine ca lumea culturii este mediul in care se afirma existenta fiind totodata produsul ei,termenul vizeasa omul ca individ, cu constiinta lui, cu aspiratiile lui,bucuriile si neimplinirile. Acesta considere  ca omul trebuie sa recupereze sensul existentei sale interpretand semnele lumii,limbajul,cultura.

Spre deosebire de Blaga, Albert Camus nu abordeaza sensul existentei prin referire la raportul om-cultura. Acesta considera ca este imposibila o lume in care sa existe cunoastere adevarata, acesta meditand asupra faptului daca viata are sau nu sens. Sensul vieţii este o problemă personală: el se dobândeşte sau se pierde, se afirmă sau se neagă. Sensul lumii în întregul ei nu are de a face cu sensul vieţii personale.

Din punctul meu de vedere tins sa fiu de acord cu Blaga deoarece in sinea mea omul este o fiinta creatoare in adevaratul sens al cuvantului deoarece creatia sa este constiinta, provine din nevoi spirituale, pe care natura singura nu i le poate satisface. Cultura este menită să întregească omul, să-i “sădească” valorile culturale (deprinderi, obiceiuri, tradiţii, idealuri) specifice unei societăţi, valori fără de care omul nu se poate raporta la ceilalţi din comunitatea sa.

Ca si o concluzie, cultura reprezinta creaţiile prin care omul încearcă să dezvăluie misterul. Cultura reprezinta factorul care determina desavarsirea existentei. Prin creatii si receptare de cultura, omul isi gaseste sensul vietii sale.

 

Să învățăm pentru bac:

 

Alte Lectii din filosofie