Sisteme implicate in realizarea functiei de relatie a organismului animal

Eseu: Sisteme implicate în realizarea funcţiei de relaţie a organismului animal

Organe de simţ la mamifere;
-ochiul conţine celule fotosensibile care recepţionează energia luminii şi o transformă în impulsuri nervoase;
-rechea conţine celule epiteliale senzoriale care recepţionează undele sonore şi le transformă în impulsuri nervoase;
-nasul conţine neurono olfactivi care recepţionează diferite substanţe olfactive, volatile şi solubile.

Măduva spinării: este localizată în canalul vertebral. În secţiune transversală prezintă:substanţa cenuşie situată central în forma literei H şi substanţă albă, situată la periferie.

Encefalul este situat în cutia craniană. Componentele encefalului: trunchiul cerebral, cerebelul, diencefalul şi emisferele cerebrale.

Scoarţa cerebrală; prezintă arii care îndeplinesc funcţii diferite: arii senzitive (vizuală, auditivă. olfactivă, gustativă, somestezică) care primesc informaţii de la organele de simţ şi le transformă în senzaţii - arii motorii care comandă mişcările, mai ales pe cele voluntare; arii de asociaţie - au funcţie de legătură şi realizează o prelucrare complexa a informaţiei.

Sistemul locomotor este alcătuit din sistemul osos şi sistemul muscular; scheletul intervine în mod pasiv, iar musculatura în mod activ în ralizarea locomoţiei.

Receptorii vestibulari din ureche recepţioneza stimuli reprezentaţi de variaţiile acceleraţiei mişcării rectilinii şi declanşează impulsuri nervoase care pe cale nervoasă, pot ajunge la cerebel, iar de aici la musculatură, pentru menţinerea echilibrului.


Alte Lectii din biologie