Urechea la mamifere

Urechea la mamifere

Receptorii pentru auz şi pentru echilibru sunt localizaţi în urechea internă.
Celelalte componente ale urechii au rolul de a conduce şi de a amplifica sunetele.
Urechea prezintă trei regiuni: externă, medie, internă.

Urechea externă cuprinde:
- pavilion - cu rol în captarea sunetelor
- canal auditiv extern - cu rol în conducerea undelor sonore spre timpan.

Urechea medie este o cavitate mică cu aer şi un lanţ de trei oscioare: ciocan, nicovala şi scăriţa.

Are rol de acomodare a sunetelor primite de la timpan, prin diminuarea sau amplificarea intensităţii lor şi de conducere a acestora la urechea internă.

Ureche internă este formată dintr-un labirint osos în care se află un labirint membranos. Labirintul osos este format din:
- trei canale semicirculare osoase,
- vestibul osos,
- melc osos.

Labirintul membranos este format din :
- 3 canale semicirculare membranoase,
- vestibul membranos: utricula, sacula,

- melc (cohlee) membranos.

Urechea internă conţine receptorii auditivi dispuşi într-o structură specializată numită organul Corti, situat în canalul cohlear al melcului membranos.

Aceşti receptori sunt celule specializate prevăzute cu cili la polul apical şi înconjurate de terminaţii nervoase la polul bazal. Vibraţiile sonore ajunse la nivelul acestor receptori, declanşează impuls nervos preluat de nervii acustici şi transmis la nivelul segmentului central (lobul temporal), unde se formează senzaţia auditivă.

Urechea internă mai conţine receptori vestibulari care dau informaţii despre mişcările de rotaţie contribuind la menţinerea echilibrului.

In utriculă şi saculă se găsesc cei doi receptori pentru poziţie. Celulele senzoriale au cili care străbat un strat gelatinos.

Deasupra lor se află grăuncioare de calcar. Când se schimbă poziţia cili se deformează, iar informaţia este preluată de dendritele neuronale de la polul bazal al celulelor senzoriale.

La baza celor trei canale semicirculare se afla receptori pentru rotaţie. Cili celulelor senzoriale sunt incluşi într-o crestă gelatinoasă.

Rotaţia capului face să se deplaseze lichidul din canale (endolimfa) care deformează creasta gelatinoasă cu cilii celulelor senzoriale. Influxul nervos de la nivelul receptorilor vestibulari ajung pe calea nervului vestibular în lobul temporal unde se formează senzaţia de echilibru.

Nasul la mamifere

 

 Cuprins: Lectii pregatitoare pentru examenul de bacalaureat la Biologie Vegetală și Animală

Alte Lectii din biologie