Marea Unire de la 1918

Marea Unire de la 1918
Primul Razboi Mondial a determinat o transformare radicala pe harta geo- politica a Europei. Imperiile multinationale s-au destramat, permitand reforma unitatii nationale si afirmarea unor noi state independente.
1. Basarabia - primul teritoriu care s-a unit cu Romania la 27 martie 1918, ca urmare a deciziei adoptate de Sfatul Tarii.
2. Bucovina a fost provincie a Austro-Ungariei. Dupa destramarea acesteia, Ucraina a manifestat pretentia de a o anexa. In acest context, in cadrul Adunarii Nationale de la Cernauti, s-a decis unirea Bucovinei cu Romania, iar la 15 noiembrie 1918 Congresul General al Bucovinei a votat in unanimitate “unirea neconditionata si pentru vecie”.
3. Transilvania - in cadrul fostei monarhii Austro-Ungare existau opinii referitoare la refacerea imperiului in forma unei federatii. Pentru a afirma interesele nationale, membrii Consiliului National Roman Central (CNRC) au convocat Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918. In cadrul acestei adunari, Vasile Goldis a citit “Rezolutia Unirii” cu Romania. Ungaria recunoaste unirea abia in 1920, prin tratatul de la Trianon.
Denumirea de Romania Mare este valabila incepand cu 1 decembrie 1918.
In plan international, noua configuratie teritoriala a tarii a fost recunoscuta prin tratatele semnate in cadrul Conferintei de Pace de la Paris din anii 1919-1920.
 

Pacea realizata la Paris n-a fost durabila deoarece:
- statele mici din tabara invingatoare au fost discriminate;
- Rusia Sovietica n-a fost invitata la conferinta;
- statele invinse nu au fost admise la tratative;
- statele invinse au fost considerate responsabile de declansarea razboiului;
- desi s-a constituit Societatea Natiunilor (sau Liga Natiunilor), care avea drept obiectiv mentinerea pacii in lume, aceasta nu avea mijloacele necesare pentru a o impune.
La 15 octombrie 1922 a avut loc la Alba Iulia incoronarea regelui Ferdinand I (1914-1927), numit si “Intregitorul” si a reginei Maria, ca suverani ai Romaniei Mari. La festivitati vor fi prezenti reprezentanti din 13 state ale lumii, aceasta fiind o noua dovada a recunoasterii Marii Uniri pe plan international.

Alte Lectii din istorie