Antigua. Date despre Antigua si Barbuda

ANTIGUA şi BARBUDA
Denumirea oficială: Statul Antigua şi Barbuda
Capitala: Saint John’s (36.000 loc.)
Limba oficială: engleză; uzuală: creolo-engleza
Suprafaţa: 442 km
Locuitori: 66.000 (149 loc./km2)
Religia: protestantism 80%; catolicism 18%
Moneda: dolarul Caraibelor Orientale
Forma de guvernământ: monarhie
Ziua naţională: 1 noiembrie

Geografie: Statul Antigua şi Barbuda este aşezat în America Centrală Insulară. Este o ţară insulă localizată în estul Mării Caraibelor la limita cu Oceanul Atlantic.

Geografie fizică:
Antigua şi Barbuda sunt compuse din 2 insule (şi câteva insuliţe). Antigua, insulă vulcanică, cu înălţimi de 400 m alt. (vf. Boggy Peak, 402 m. alt.) pe versanţii cărora curg râuri scurte şi torenţi. Insula Barbuda este coraligenă: nu are ape curgătoare.

 Clima: este tropical-oceanică, blândă. În august-septembrie se formează cicloane tropicale. Floră şi faună: Păduri tropicale umede (de esenţă preţioasă); foarte restrânsă. Avifaună şi peşti.

Populaţia este formată din urmaşii sclavilor negri din Africa: negri 92%; metişi, albi. Concentrarea max. pe insula Antigua (250 loc./km2). Rata natalităţii: 18‰; a mortalităţii: 6‰. Rata populatiei urbane: 36%.

Resurse şi economie: Economie bazată pe turism şi agricultură. Se cultivă: trestie de zahăr, arbori de cafea, de cacao, ananaşi, bananieri, citrice; bumbac. Se importă petrol şi se exportă produse petroliere. Turismul devine tot mai profitabil.

Transport şi comunicaţii: autovehicule; aeroport la St. John’s.
Oraşe: Saint Mary, Saint Paul, Codrington.

Istoria: Insula  Antigua este descoperită de Columb în 1493; în 1632 locuită de englezi; amerindienii sunt supuşi dispariţiei. În sec. XVII-XVIII se aduc sclavi negri din Africa; pentru munca pe plantaţiile de tutun şi trestie de zahăr. In sec. XVIII-XIX, ins. Antigua devine o bază navală britanică importantă în Marea Caraibelor. La 1 noiembrie 1981, Antigua şi Barbuda îşi proclamă independenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului.

Statul: este monarhie constituţională; conform Constituţiei din 1981. Puterea legislativă este exercitată de Camera Reprezentanţilor; cea executivă de un cabinet condus de liderul partidului majoritar din Camera Reprezentanţilor.
Şeful statului: regina Marii Britanii, reprezentată de un guvernator general. Multipartitism.

Alte Lectii din geografie