Asemanari si deosebiri intre Moara cu noroc si Alexandru Lapusneanul

Asemanari si deosebiri intre Moara cu noroc de Ion Slavici si Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi

Cele doua romane pe baza caruia voi demonstra asemanarile si deosebirile dintre cele 2 subiecte sunt „Moara cu noroc” de Ioan Slavici si „Alexandru Lapusneanu” de C.Negrutzzi.
Inscriindu-se in specia nuvelei,ambele texte se incadreaza printr-o constructie riguroasa,respectand momentele clasice ale subicetului,printr-un singur fir narativ si printr-un nr redus de personaje ce graviteaza in jurul unui personaj central.Ambele texte se caracterizeaza printr-o naratiune obiectiva acordandu-se o mare importanta naratorul. Aceasta ar fii asem la nivelul constructiei subiectului.
Din punct de vedere tematic si al curentului in care se incadreaza cele 2 texte sunt total difertite. Costache Negrutzzi scrie o nuvela istorica importanta din trecutul nostru si se incadreaza mai degraba in romantism.
Pe de alta parte, Ioan Slavici, intr-o maniera realista,alege sa urmareasca un proces psihic scriind una dintre cele mai reusite nuvela psihologica din literatura rom. In „Moara cu Noroc” actiunea se concentreaza in jurul personajului Ghita, urmarindu-se decaderea personajului la fel cum si in „Alexandru Lapusneanu” e urmarita evolutia personajului principal, dra spre deosebire de Lapusneanu ce parcurge un drum firesc. Ghita inevolueaza devenind complice la crima si chiar ucigas. Lapusneanu e un personaj execeptional in timp ce Ghita e un personaj tipic mediului in care traieste.
In concluzie cele 2 nuvele au si trasaturi comune dar si diferite.

Alte Lectii din romana