Caracterizare Vitoria Lipan - Baltagul de Mihail Sadoveanu

ROMAN INTERBELIC, REALIST, MITIC, TRADITIONAL

Text suport: BALTAGUL de MIHAIL SADOVEANU

CARACTERIZAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL:

 

INTRODUCERE

Perioada interbelica este cea mai bogata pentru romanul romanesc, acesta atingând modernitatea ca evoluție si apogeul ca valoare artistica.

            Opera “Baltagul” de Mihail Sadoveanu, cel mai mare povestitor al românilor, este publicat in anul 1930, fiind un roman interbelic, obiectiv, realist-mitic, tradițional. Acesta, conform lui Perpesicius, este cel mai frumos roman al vietii pastoreşti.

         ⇑ Cuprins

CELE PATRU ELEMENTE

           Opera aparține perioadei de maturitate literara a autorului, in consecință, include marile teme ale creației sale: viața pastorală, natura, călătoria, mitul, iubirea, familia, înțelepciunea. Prin tematica sa, in viziunea lui G. Calinescu, volumul devine ”o Mioriţa in dimensiuni mari”.

            Titlul unei opere este un element paratextual care ghideaza lectura cititorului. Cel al creatiei lui Sadoveanu este semnificativ, reda esenta si circumscrie temele operei. Baltagul reprezinta un topor cu doua taisuri, semnificatia in contextul operei a acestui fapt fiind ca el este atat arma crimei, cat si arma pedepsei.

            Romanul “Baltagul” este structurat in saisprezece capitole cu actiune ce se desfasoara in ordine logica, cronologica, urmarind momentele subiectului. Naratorul este omniprezent, omniscient, reconstituind lumea satului moldovenesc de munte si actiunile Vitoriei, in mod obiectiv, prin observatie si tehnica detaliului semnificativ. Desi naratorul omniscient este unic, la parastasul sotului, Vitoria preia rolul acestuia.

   Actiunea se petrece intr-un spatiu mioritic, cuprinzand asezarile oierilor din toamna pana in primavara, de la sfarsitul secolului al XIX – lea, inceputul secolului XX.

   ⇑ Cuprins

STATUTUL SOCIAL

   Personajul principal al operei lui Sadoveanu este Vitoria Lipan, o femeie voluntara, munteanca, șotie de cioban si mama autoritara. Vitoria este o femeie puternica, hotărâta sa-si găsească soţul „N-am sa mai am hodina”, sa facă dreptate si sa-l înmormânteze creștinește. Ea este o femeie conservatoare, respecta datinile stramosesti, tradițiile statului patriarhal si cunoaște a citi simbolurile din lume.

 

TRASATURILE PERSONAJULUI

          Vitoria Lipan reprezintă tipul femeii voluntare, fiind „un exponent al speţei” in raport cu lumea arhaica, dar si o individualitate, prin însușirile sale: spiritul de răzbunare si metodele unui detectiv. Criticul G Călinescu afirma „Vitoria e un Hamlet feminin”, pentru ca pune la cale demascarea ucigașilor la parastas, cand reconstituie scena mortii sotului ei.

            Munteanca este o femeie hotărâta, curajoasa şi lucida. Pe drum isi ia o pusca pe care nu ezita sa o foloseasca, iar lui Gheorghita ii da un baltag. Aceasta are curajul de a depasi hotarul satului, in cautarea lui Nechifor, motiv pentru care criticul Nicolae Manolescu o numeste „o femeie in tara barbatilor”. Datorita inteligentei native si a stapanirii de sine, Vitoria reuseste sa reconstituie drumul parcurs de Nechifor, sa afle adevărul si sa demaște ucigasii.

            Vitoria găsește in sine puterea de a cerceta si de a gasi urmele sotului ei, folosindu-se de inteligenta si disimulare. Spune strainilor ca il cauta pe Nechifor care ii este dator, ca sa nu fie banuita ca are bani asupra ei pentru a-si asigura cele necesare.

            Apartinand lumii arhaice, patriarhale, Vitoria transmite copiilor respectul traditiilor si este refractara la noutatile civilizației „In tren esti olog...”. Ca mama, ea ii interzice sa se indeparteze de traditie si contribuie prin calatorie la maturizarea lui Gheorghita. In raport cu Gheorghita, tanarul neinitiat de la inceputul calatoriei, Vitoria este initiatoarea. Deși fiul este copilul preferat si poarta numele secret al tatălui, el constata pe drum ca mamei „i-au crescut tepi de aricioaica”, adica a devenit aspra cu el. Initierea se face in mod continuu si relevanta este proba coborarii in rapa „Coboară-te in râpă iți spun!”. Initierea e incheiata la parastas, cand tanarul tine piept criminalului si-l loveste cu baltagul, acelasi baltag care a reprezentat arma crimei.

            Vitoria respecta obiceiurile si tradițiile. Acest fapt se remarca la intalnirea botezului si la întâlnirea cumetriei la care ia parte. De asemenea, ea tine seama de rânduielile si ritualul inmormantarii. Personajul complex, Vitoriei Lipan, este realizat prin tehnica basoreliefului si individualizat prin caracterizare directa si indirecta, prin fapte vorbe, atitudini, gesturi, relatii cu alte personaje, nume. Portretul fizic releva frumusețea personajului, prin tehnica detaliului semnificativ: „Nu mai era tanara, dar avea o frumusețe neobisnuita in privire”.

            ⇑ Cuprins

            CONCLUZIE

            In concluzie, munteanca Vitoria Lipan este un model de conturare a personajului feminin in literatura noastra. Intr-o lume rurala, aceasta îşi îndeplinește misiunea ce si-o atribuie singura. Ea da dovada de tarie de caracter, de inteligenta si tact, manipuland fiecare situatie in favoarea ei, pentru a-si indeplini datoria crestineasca.

 

☑  Vezi toate lecțiile din categoria Personaje Literare pentru Bacalaureat

Alte Lectii din romana