Excretia - proces necesar in realizarea functiei de nutritie

Eseu:  Excreţia - proces necesar în realizarea funcţiei de nutriţie

Excreţia este procesul prin care se elimină din organism produşi finali de metabolism (amoniac, uree, acid uric), apă, săruri minerale, precum şi diferite substanţe ajunse incidental în organism, ca medicamentele, substanţele aflate în exces, neutilizabile sau cu acţiune toxică.

Transpiraţia reprezintă eliminarea vaporilor de apă la plante; se produce mai ales în frunze; este necesară deoarce: determină ascensiunea sevei brute, limitează supraîncălzirea plantei, asigură schimbul de gaze necesar fotosintezei şi respiraţiei pentru că implică menţinerea ostiolelor deschise.

Sistemul excretor la mamifere este format din: rinichi (zona corticală granulară la exterior şi zona medulară la interior cu piramidele renale); căi urinare extrarenale -retere, vezica urinară şi uretra.

Nefronul: este unitatea morfologică structurală şi funcţională a rinichiului. Este alcătuit din: corpusculul Malpighi (glomerul + capsula Bowman) şi tub urinifer (tub contort proximal + ansa Henle + tub contort distal).
Funcţia este de a forma urina; aceasta se formează prin procesul de ultrafiltrare glomerulară prin procese de reabsorbţie şi secreţie tubulară.

Litiaza renală este o afecţiune a sistemuli excretor la om:
-cauze: tuburări în metabolismul apei şi al mineralelor, avitaminoza, hiperparatiroidism, tipul de alimentaţie;
-simptome: formarea de calculi care provoacă leziuni ale căilor urinare, hemoragii, febră, greţuri matinale, vărsături, durere.


Alte Lectii din biologie