BOLI ALE SISTEMULUI DIGESTIV LA OM
1. GASTRITA
Cauze :
- iritaţii produse de alcool, tutun, substanţe caustice;
- consumul de alimente alterate;
- supraîncărcarea stomacului;
- mâncăruri fierbinţi sau prea reci;
- anumite medicamente (aspirina, analgezicele etc.);
- stresul
Manifestări:
- apare brusc cu: indispoziţie, greaţa, regurgitări, dureri gastrice, dureri de cap, vărsături. Netratarea duce la cronicizare.
2. ULCERUL GASTRO-DUODENAL
Cauze:
- acţiunea corosivă a HCl;
- prezenţa la nivelul ulceraţiilor a unor bacterii (Helycobacter pylori) care, se pare că atacă mucoasa stomacului, sunt rezistente la acţiunea HCl, ajung în stomac prin alimente nespălate şi vizitate de muşte;
- factori de risc: fumat, abuz de alcool, stres fizic determinat de o boală severă, stresul psihologic etc.;
Manifestări: leziune unică sau multiplă în stomac sau duoden; simptomele sunt dureri sub formă de arsuri sau eroziuni între ombilic şi « capul pieptului », inapetenţă, balonări abdominale, vărsături etc.
3.HEPATITA
Cauze :
- virusurile hepatice(A,B,C,D,E)
Manifestări:
- tulburări digestive;
- icter (colorarea în galben a pielii);
- materii fecale decolorate;
- urina închisă la culoare;
- oboseala;
- mărirea volumului ficatului.
4. APENDICITA
Cauze :
- Inflamarea datorită infectării apendicelui vermiform
Manifestări :
- dureri mari în partea dreaptă a abdomenului sau în regiunea ombilicului; pot apărea dureri în regiunea genunchiului drept;
- inapetenţa (lipsa de pofta de mâncare);
- greaţa;
- vărsături;
- uneori poate apărea febra.
Simptomele apendicitei diferă de la un caz la altul!
5. TOXIINFECTII ALIMENTARE
Cauze :
- toxine prin consum de: ciuperci neavizate, ouă de raţă fără a fi fierte 10 minute, lapte nefiert, alimente alterate; apa contaminată; mâini, veselă, suprafeţe de lucru murdare;
- poate fi provocată de bacterii patogene (Salmonella, Escherichia coli), virusuri sau paraziţi;
- apare în focare epidemice (familii, colectivităţi)
Manifestări:
- stare de rău;
- cefalee;
- ameţeli;
- febra (uneori cu frisoane);
- greţuri;
- dureri abdominale;
- scaune frecvente.
PREVENIREA BOLILOR DIGESTIVE
- Respectarea regulilor de igienă elementare (individuale şi colective);
- Evitarea consumului de alimente prăjite, alterate, prea condimentate, neprelucrate corespunzător;
- Evitarea consumului de tutun, alcool (în exces);
- Evitarea factorilor de stres (pe cât este posibil).
Cuprins: Lectii pregatitoare pentru examenul de bacalaureat la Biologie Vegetala si Animala