Ghid Istorie pentru Bacalaureat: Romania in perioada Razboiului rece

Ghid Istorie pentru Bacalaureat: Capitolul 9. Romania in perioada Razboiului rece


Romania in perioada Razboiului Rece

La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial lumea a devenit bipolara, fiind dominata de SUA, cel mai puternic stat din lume, si URSS care si-a instaurarat dominatia in sud-estul Europei. Razboiul Rece (1947-1991) a fost o confruntare intre doua grupuri de state care aveau ideologii si sisteme politice diametral opuse. Intr-un grup se afla URSS si aliatii sai, si celalalt grup cuprindea SUA si aliatii lor. La nivel politico-militar a fost o confruntare intre NATO (1949) si Pactul de la Varsovia (1955).


Romania in cadrul C.A.E.R: C.A.E.R (1949) a luat nastere ca riposta la aplicarea Planului Marshall (1947) prin care SUA ofereau ajutor financiar pentru refacerea Europei după razboi (ajutor refuzat de tarile din S-E Europei, sub presiune sovietica). Crearea C.A.E.R era destinata colaborarii economice a tarilor fondatoare. Schimbarea in politica Romaniei fata de C.A.E.R s-a produs in anul 1964, odata cu respingerea Planului Valev.


Romania si Pactul de la Varsovia: Pactul de la Varsovia creat în 1955, este raspunsul comunistilor la Alianta Nord Atlantica. Din punct de vedere militar, dominatia sovietica s-a manifestat prin ocuparea militara a României, care a durat pana in 1958 dar si prin incadrarea Romaniei in Pactul de la Varsovia. În 1956, România a intervenit alături de trupele Pactului de la Varşovia împotriva revoluţiei din Ungaria. Romania a fost singura membra a Pactului care nu a participat la invadarea Cehoslovaciei in 1968. Transformarile politice din Europa Centrala si de Est de la sfarsitul anilor 80 au determinat disparitia aliantei, care s-a dizolvat oficial in 1991.


Relatiile Romaniei cu Europa Occidentala : Romania s-a preocupat de promovarea relatiilor cu statele din afara blocului comunist. In 1955 a devenit membra a Organizatiei Natiunilor Unite. Dupa 1958, comertul romanesc a fost treptat orientat spre Occident. In planul relatiilor diplomatice, 1963 a fost anul in care la O.N.U, Romania a votat pentru prima data altfel decat URSS si aliatii sai. Impunerea cultului personalitatii, nerespectarea acordurilor de la Helsinki si incalcarile drepturilor omului au racit considerabil relatiile cu Occidentul. Deteriorarea situatiei interne din Romania si atacurile din partea guvernelor occidentale impotriva politicii lui Ceausescu de nerespectare a drepturilor omului a dus la izolarea internationala a Romaniei.


Romania in politica externa in perioada 1945-1965

In 1946, Churchill afirma in fata studentilor de la universitatea Fulton ca „, o cortina de fier a cazut peste continent". Acest discurs este considerat a fi inceputul Razboiului Rece, dar definea o realitate deja existenta. Prin „Razboiul Rece" se intelege conflictul dintre SUA si URSS pe plan ideologic.


România, aflată în sfera de influenţă sovietică, a respins planul Marshall din 1947, prin care SUA oferea ajutor financiar.


In timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Romania a fost subordonata total URSS-ului. In 1948 Romania a semnat Tratatul de prietenie si asistenta mutuala cu URSS care permitea amestecul URSS in problemele de securitate a statului roman. In 1949, Romania a aderat la CAER, coordonat de URSS si infiintat ca raspuns la Planul Marshall; In 1955 a fost format Pactul de la Varsovia, o alianta militara a statelor comuniste, ca raspuns la infiintarea NATO (1949).ebacalaureat.ro


Moscova a impus Romaniei ruperea relatiilor cu Iugoslavia, condusa de Tito care se afa in conflict cu Stalin. In conflictul ideologis dintre Tito si Stalin, legat de modelul de comunism care trebuia urmat, Dej s-a aflat de partea lui Stalin.


Revolutia anticomunista din Ungaria din anul 1956 a permis Romaniei sa-si consolideze pozitia in cadrul Blocului Comunist prin sprijinul oferit URSS-ului in lichidarea acesteia. Romania a acordat sprijin militar pentru inabusirea revoltei, iar liderul revolutiei anticomuniste din Ungaria - Imre Nagy - a fost retinut si judecat la Bucuresti. Ca urmare a ajutorului dat URSS-ului, aceasta a acceptat sa desfiinteze sovromurile in 1956 si sa-si retraga trupele in 1958. Plecarea Armatei Rosii a insemnat, pe plan extern, primul pas al unei desprinderi relative fata de Moscova.


Din 1960 comertul romanesc s-a reorientat spre Europa Occidentala.


In 1963 Dej a facut o vizita in Iugoslavia si a incheiat un acord pentru construirea complexului hidroenergetic de la Portile de Fier.


Politica de distantare fata de URSS a fost evidentă în aprilie 1964 , odată cu „Declaratia din aprilie" a PMR. Declaratia a fost lansata in contextul unui conflict ideologic dintre URSS si China, in care Romania isi afirma dreptul la independenta, cerand limitarea amestecului PCUS in treburile interne ale altor state. Tot in 1964, Romania a respins Planul Valev, care urmarea realizarea unei regiuni agricole cu zone din Romania, Bulgaria si URSS.


Odata cu venirea la conducere a lui Nicolae Ceauşescu s-a continuat si s-a accentuat distantarea Romaniei fata de URSS. Statul roman a stabilit relatii diplomatice cu RFG (1967).


Dupa Razboiul de sase zile (1967) dintre Israel si statele arabe, Romania nu a rupt relatiile cu Israelul, desi Pactul de la Varsovia a declarat Israelul ca stat agresor.


In 1968, Ceausescu a refuzat sa intervina militar in Cehoslovacia unde izbucnise o revolutie anticomunista (Primavara de la Praga) si a criticat interventia Pactului de la Varsovia, fapt ce i-a atras simpatia populatiei si a Occidentului, fiind vazut ca o speranta a comunismului. Drept urmare au avut loc vizite la Bucuresti ale unor lideri occidentali si americani (Charles de Gaulle, Richard Nixon, Gerald Ford) si au inceput tratativele cu FMI si Banca Mondiala.


In 1975 in cadrul Conferintei de la Helsinki pentru securitate si cooperare in Europe, Romania a contribuit activ, astfel ca a obtinut din partea SUA „clauza natiunii cele mai favorizate".


In 1979 a inceput agresiunea sovietica in Afganistan, pozitia Romaniei fiind una ferma, de condamnare a acestui act al URSS.


La inceputul anilor 1980 Romania s-a izolat din punct de vedere diplomatic datorita nerespectarii drepturilor omului, in contextul in care presedintele american Jimmy Carter a lansat o vasta campanie de respectare a drepturilor omului. In 1988, Ceausescu a renuntat la „clauza natiunii cele mai favorizate".


In 1985 a ajuns secretar general al PCUS Mihail Gorbaciov, care lanseaza o politica de deschidere si reformare a comunismului (Glasnost si Perestroika). In mai 1987 Gorbaciov facut o vizita oficiala la Bucuresti, dar Ceausescu a respins politica de reforme a liderului URSS. Ceausescu a respins orice reforma si a continuat sa incalce flagrant drepturile omului, fapt care i-a adus totala izolare diplomatica. In martie 1989 Comisia pentru Drepturile Omului a ONU a adoptat o rezolutie pentru constituirea unei comisii de ancheta privind situatia din Romania. In a doua parte a anului 1989 in Europa s-a realizat lichidarea succesiva a regimurilor comuniste. In martie 1991, Tratatul de la Varsovia isi inceta oficial existenta, iar dizolvarea URSS marca sfarsitul Razboiului Rece.


Alte Lectii din istorie