POLITICA IN DOMENIUL CULTURII PROMOVATA DE CATRE UN STAT COMUNIST

Construirea omului nou, constructor constient al comunismului, a fost una din sarcinile asumate de către regimul comunist din Romania imediat după venirea sa la putere. Edificarea acestuia nu se putea realiza fără distrugerea şi rescrierea valorilor traditionale şi un intens proces de rusificare.

 A fost introdus modelul Stalinist in cultura, desfiintată Academia Română in 1948, Mihail Roller in lucrarea „Istoria României"din anul 1947 a revizuit complet trecutul tarii, ideea natională si conceptul de patriotism.

 Numărul autorilor si titlurilor puse sub cenzură (la index) a crescut foarte mult, peste 8000 de titluri în 1948. S-a trecut la inocularea patriotismului socialist şi internationalist, a dragostei faţă de marxism şi pentru URSS.

Limba rusă obligatorie, editura Cartea rusa, Institutul Maxim Gorki, denumirile de străzi cu rezonanţă rusă, copierea modelului sovietic in invătământ, literatura, artă, ştiinţe,etc. trebuiau să transforme Romania intr-un satelit, copie a marelui frate de la Rasarit.

Alte Lectii din istorie