Acizi si baze





CUPRINS 1. Introducere 2. Acizii 2.1. Definitia acizilor 2.2. Clasificarea acizilor 2.3. Denumirea acizilor 2.4. Radicalul acid 2.5. Formula generala a acizilor 2.6. Metode generale de obtinere a acizilor 2.7. Proprietatile acizilor 2.8. Importanta si utilizarile acizilor 3. Bazele 3.1. Definitia bazelor 3.2. Clasificarea bazelor 3.3. Denumirea bazelor 3.4. Formula generala a bazelor 3.5. Metode generale de obtinere a bazelor 3.6. Proprietatile bazelor 3.7. Importanta si utilizarile bazelor 4. Teoria transferului de protoni 4.1. Acizi si baze conjugate 4.2. Tabel cu acizi si baze conjugate 5. Caracter amfoter 6. Produsul ionic al apei 7. Reactia de neutralizare 8. Acizi tari si acizi slabi, baze tari si baze slabe 9. Reactia de hidroliza a sarurilor 10. Solutii tampon 11. Importanta solutiilor acide si a celor bazice pentru organismul uman 12. Bibliografie 1. Introducere Pentru a putea sa intelegem natura in toata complexitatea ei, se impune studiul acesteia din perspectiva mai multor stiinte: chimie, fizica, biologie, geologie etc. In ansamblul acestora, chimia prezinta prezinta particularitatea de a studia nu doar compusii naturali si transformarile lor, ci si numarul tot mai mare de compusi care nu exista in natura. Chimia este o stiinta experimentala, care se dezvolta pe baza metodei stiintifice. Chimistul isi propune sa inteleaga natura, sa o protejeze si sa obtina compusi utili valorificand materii prime naturale. Acizii si bazele sunt doua clase de compusi extrem de importante in intreaga chimie. Reactii acido-bazice intalnim in viata de toate zilele, in industrie sau in laborator, in procesele biochimice, etc. Acesti compusi au fost identificati inca din cele mai vechi timpuri. Teorii, definitii ale acestor compusi au fost date de catre S. Arrhenius, de J. Bronsted si T.M. Lowry. Reunind toate aceste informatii, haideti sa vedem ce sunt de fapt acesti compusi, la ce folosesc ei si cat sunt de importanti pentru organismul uman. 2. Acizii In timpul vietii, la scoala sau in afara scolii, se intalneste adesea notiunea de acid. Daca analizam compozitia unui acid, putem observa ca in molecula sa intra unul sau mai multi atomi de hidrogen, care pot fi inlocuiti de metale cu formare de saruri. 2.1. Definitia acizilor Acizii sunt substante compuse in a caror compozitie intra, pe langa atomi ai nemetalelor, unul sau mai multi atomi de hidrogen, care pot fi substituiti cu atomi de metal, dand nastere la saruri. Conform definitiei, substantele chimice care au forma HBr, HI, HCl. 2.2. Clasificarea acizilor 2.2.1. Dupa compozitie, acizii se clasifica in :  hidracizi – contin in molecula lor doar atomi de hidrogen si de nemetal ;  oxiacizi – contin in molecula lor, pe langa atomi de hidrogen si nemetal, si atomi de oxigen . 2.2.2. Dupa numarul atomilor de hidrogen, care pot fi inlocuiti cu metale, acizii se impart in 3 grupe :  monobazici ;  dibazici ;  tribazici . 2.3. Denumirea acizilor 2.3.1. Denumirea hidracizilor se formeaza din termenul acid urmat de numele nemetalului, la care se adauga sufixul HIDRIC. 2.3.2. Denumirea oxiacizilor in care nemetalul are valenta inferioara, se formeaza din termenul acid urmat de numele nemetalului, la acre se adauga sufixul OS. 2.3.3. Denumirea oxiacizilor in care nemetalul are valenta maxima, se formeaza din termenul acid urmat de numele nemetalului la care se adauga sufixul IC. 2.4. Radicalul acid Din reactiile chimice la care participa acizii, se observa ca in moleculele acestora, pe langa atomi de hidrogen, se gasesc si atomi sau grupe de atomi, care in timpul reactiilor se pastreaza neschimbate.

2.4.1. Definitia radicalului acid Atomul sau grupul de atomi care intra in compozitia moleculelor acizilor si care in reactiile chimice raman neschimbati, se numesc radicali acizi. Radicalul acid provine prin eliminarea totala sau partiala a atomilor de hidrogen din molecula acidului si se noteaza cu A. 2.4.2. Valenta radicalului acid Valanta radicalului acid este determinata de numarul atomilor de hidrogen, care sunt substituiti sau eliminati din molecula acidului. 2.5. Formula generala a acizilor Formula generala a acizilor este HmA. Daca inlocuim pe A cu radicalii cunoscuti si pe m cu valenta acestora, se pot obtine formulele acizilor. Ex. : Pentru A=Cl(I), avem HCl 2.6. Metode generale de obtinere a acizilor 2.6.1. Hidracizii se pot obtine prin sinteza. 2.6.2. Oxiacizii se pot obtine din oxizii acizi prin reactie cu apa. Cea mai frecventa metoda de laborator, utilizata si pentru hidracizi si pentru oxiacizi, consta in tratarea sarurilor cu acizi mai puternici. 2.7. Proprietatile acizilor 2.7.1. Proprietati fizice Acizii sunt substante gazoase, lichide sau solide. Se dizolva in apa, formand solutii cu gust acrisor si sunt bune conducatoare de electricitate. Actiunea acizilor asupra indicatorilor Acizii inrosesc solutia de turnesol, iar fenolftaleina ramane incolora in mediul acid. Descarca toata lectia

Alte Lectii din chimie

Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript![ ? ]