Amino-acizi naturali
Amino-acizii sunt combinatii organice care contin in molecula una sau mai multe grupe amino si una sau mai multe grupe carboxil. Dupa structura, amino-acizii se impart in doua mari categorii:
-
Alifatici: unde grupele functionale sunt legate de o catena alifatica, chiar daca in molecula exista un nucleu aromatic.
-
Aromatici: unde grupele functionale sunt legate de un ciclu aromatic.
Dupa asezarea relativa a grupelor functionale se deosebesc α-amino-acizi, β-amino-acizi, γ-amino-acizi, etc. Dintre amino-acizii alifatici, cei mai importanti sunt α-amino-acizi, adica acei amino-acizi care contin grupele functionale legate de acelasi atom de carbon. Se deosebesc mai multe categorii mari de α-amino-acizi alifatici:
-
monocarboxilici
-
dicarboxilici
-
hidroxi-amino-acizi
-
tioamino-acizi
-
diamino-acizi
-
amino-acizi heterociclici
Denumirea |
Prescurtarea |
Formula |
Amino-acizi monocarboxilici
Leucina (acidul α-aminoizocapronic) |
Leu |
CH3—CH—CH2—CH—COOH | | CH3 NH2 |
Izoleucina (acidul α-amino-β-metilvalerianic)
|
Ileu |
CH3—CH2—CH — CH—COOH | | CH3 NH2 |
Fenilalanina (acidul α-amino-β-fenil-propionic)
|
Fe |
⬡ —CH2—CH—COOH | NH2 |
Glicocolul(glicina) (acidul aminoacetic)
|
Gli |
CH2— COOH | NH2 |
Alanina (acidul α-aminopropionic) |
Ala |
CH3—CH—COOH | NH2 |
Valina (acidul α-aminoizovalerianic) |
Val |
CH3—CH — CH—COOH | | CH3 NH2 |
Amino-acizi dicarboxilici
Acidul asparagic (acidul aminosuccinic) |
Asp |
HOOC—CH2—CH—COOH | NH2 |
Acidul glutamic (acidul α-aminoglutaric) |
Glu |
HOOC—CH2— CH2—CH—COOH | NH2 |
Hidroxi-amino-acizi
Treonina (acidul α-amino-β-hidroxibutiric) |
Tr |
CH3—CH — CH—COOH | | OH NH2 |
Tirosina (acidul α-amino-β-hidroxifenil-propionic) |
Ti |
HO ⬡—CH2—CH—COOH | NH2 |
Serina (acidul α-amino-β-hidroxipropionic) |
Ser |
CH2 — CH—COOH | | OH NH2 |
Tio-amino-acizi
Cistina (acidul di[α-amino-β-tiopropionic] ) |
Ci—S Ci—S |
HOOC—CH—CH2—S—S-- CH2—CH—COOH | | NH2 NH2 |
Metionina (acidul α-amino-γ-metiltiobutiric) |
Met |
CH2— CH2—CH—COOH | | S -- CH3 NH2 |
Cisteina (acidul α-amino-β-tiopropionic) |
Cis |
CH2 — CH—COOH | | SH NH2 |
Diamino-acizi
Ornitina (acidul α, δ-diaminovalerianic) |
Or |
CH2— CH2—CH2—CH—COOH | | NH2 NH2 |
|
Lisina (acidul α, ε-diaminocapronic) |
Lis |
CH2— CH2—CH2—CH2—CH—COOH | | NH2 NH2 |
Amino-acizi heterociclici
Prolina (acidul pirolidin-α-carboxilic) |
Pro |
H2C— CH2 | | H2C CH—COOH \ / NH |
Hidroxiprolina (acidul β-hidroxipirolidin-α-carboxilic) |
Hipro |
HO—HC — CH2 | | H2C CH—COOH \ / NH |
Histidina (acidul α-amino-β-imidazolil-(4)-propionic) (imidazolil-(4)-alanina) |
His |
N — C — CH2— CH—COOH || || | HC CH NH2 \ / NH |
Triptofanul (acidul α-amino-β-indolil-(3)-propionic) (indolil-(3)-alanina) |
Tri |
— CH2— CH—COOH | NH2 |