Aderarea la Tripla Alianta (1883)

Aderarea la Tripla Alianta (1883)
Dupa obtinerea independentei, Romania era izolata din punct de vedere diplomatic. Totodata, Rusia si-a intarit pozitia in Bulgaria dupa victoria din 1878, devenind o amenintare pentru Romania. Depasirea starii de izolare diplomatica in care se afla tara noastra se putea realiza printr-o alianta cu Germania.
In urma vizitelor lui Carol I si ale lui I.C. Bratianu in Germania si Austro-Ungaria, a fost semnat la 30 oct 1883 tratatul dintre Romania si Austro-Ungaria. Germania a aderat si ea in aceeasi zi, iar Italia ziua urmatoare. Tratatul a fost semnat in secret de Carol I si nu a fost adus in discutia Parlamentului de teama respingerii.
Pe termen lung, insa, alianta cu Puterile Centrale s-a dovedit a fi in contradictie cu interesul romanilor legat recapatarea teritoriilor ce apartineau Austro-Ungariei, motiv pentru care Romania se declara neutra intre anii 1914-1916.
 

Relatiile cu Austro-Ungaria au continuat sa se inrautateasca: situatia romanilor de peste munti nu a cunoscut nicio imbunatatire, asa cum se sperase, iar politica guvernului de la Viena in Peninsula Balcanica ameninta echilibrul in zona si securitatea Romaniei.

Alte Lectii din istorie