DOUA CURENTE CULTURALE DIN PERIOADA MODERNA SAU CONTEMPORANA

Romantismul curent cultural ce a marcat creatia artistică si literara din prima jumatate a secXIX. Autodefinit ca o estetică noua acest curent a promovat tema naturii, ruinelor şi a singuratatii În locul antichitatii,romanticii propun modelul Evului mediu şi al Renasterii, reintoarcerea la „gotic" si la stilul trubadurilor.
Pasionati de istorie,romanticii proclama diversitatea Ţărilor şi a oamenilor. În acest sens,romanul istoric fiind considerat o prelungire naturală a istoriei. Elanul romantic a suscitat un mare entuziasm si a inspirat atitudinile politice. Liberalismul si romantismul au fost repede asociate, regasindu-se în Franţa anului 1830, în revoluţia belgiana sau in profundul romantism al celor care au participat la lanţul de revoluţii al anului 1848.

Impresionismul moment revolutionar in istoria artelor, acest curent literar a permis artistilor să işi arate trăirile si sentimentele fară a se mai preocupa de reprezentarea fidela a realităţii, asa cum era perceputa de ochiul omenesc.Pictând in aer liber,impresionistii fac din lumină elementul principal al compozitiei lor, figurile si obiectele fiind estompate de culoarea stralucitoare care se rupe din tablourile artistilor.I-au aparţinut nume celebre, precum Manet, Monet, Renoir, Pissaro, Degas. Determina aparitia şi altor curente artistice ce se îndepărtează de traditionalism, cele mai insemnate fiind postimpresionismul, fovismul, cubismul.

Dadaismul curent in literatura,care propune negarea gândirii logice, promovarea hazardului ca sursă artistică si libertatea totală a expresiei artistice (reprezentanti - T. Tyara, S. Pană, A. Jarry).

Cubismul miscare  artistică initiate  la inceputul  sec.XX, care  prezintă  obiectele din  realitate  descompuse  in  figuri geometrice, renunţând la perspectiva traditională şi la varietatea cromatica reprezentanti: P.Picasso, G.Braque, J.Gris, etc.

Alte Lectii din istorie