Bahrain. Date despre Bahrain

Bahrain
Denumirea oficială: Bahrain
Capitala: Manama (140.000 loc.)
Limba oficială: araba; uzuală: engleza
Suprafaţa: 660 km2
Locuitori: 578.000 (876 loc./km2)
Religia: islamism 85%; creştinism; hinduism
Moneda: dinar bahrain
Forma de guvernământ: monarhie (emirat)
Ziua naţională: 16 decembrie

Geografia: BAHRAIN este aşezat în Asia de sud-vest, în Golful Persic.
Limite: Arabia Saudită (V) şi Golful Persic (E).

Geografia fizică: BAHRAIN este un arhipelag în G. Persic. Teritoriul este format din întinderi nisipoase plate, cu oaze. Din cele peste 30 de insule, insula Bahrain este cea mai mare (peste 500 km2). Caracteristice sunt colinele de rocă: Jebel Dukhan (137 m) asemănător unui crater.

Clima: este aridă, cu temperaturi de 34°C vara şi 16°C iarna.
 Precipitaţiile foarte scăzute, sub 100 mm/an.

Floră şi faună: Vegetaţia este sporadică, xerofită - în general absentă. Fauna săracă. În oaze, maimuţe.

 Populaţia: este formată din arabi 75%, indieni 15%, pakistanezi, europeni, africani. Concentrarea populaţiei în jurul capitalei şi pe insula Al Muharraq.
Rata natalităţii: 23,6‰; a mortalităţii: 3,8‰. Populatia urbană: 90%.

Resurse şi economie: Economia dezvoltată şi diversificată pe baza prelucrării petrolului (descoperit în 1932). Importă petrol pentru rafinăria de la Awali (de primă mărime în Orientul Mijlociu) din Arabia Saudită. Are gaze naturale. Alte resurse: curmale, orz; asini, caprine, peşte; perle. Specificitatea BAHRAIN constă în faptul că e o importantă poartă aeriană pentru Golful Persic, favorizând turismul. BAHRAIN este unul din centrele financiare ale lumii.

Transporturi şi comunicaţii: Transport aerian, autovehicule.

Oraşe: Muharraq, Jiddhaf, Rifa’a.

Istoria: Teritoriul pe care s-au succedat câteva importante civilizaţii: sumeriană, persană, seleucidă, partă, sasanidă. În sec. VII este cucerit de arabi, care impun islamul şi limba arabă. Din 1521 stăpânit de portughezi; din 1602 de persani. În 1783, arabii emigraţi din Kuwait întemeiază un şeicat autonom, condus de dinastia al-Khalifa. 1821-61 devine protectorat britanic. În 1932 se descoperă zăcămintele de petrol care constituie baza industriei BAHRAIN Din 1968-71, face parte din Federaţia Emiratelor din Golful Persic. În 1971 îşi proclamă independenţa de stat.

Statul: este monarhie (emirat) constituţională (în sensul că nu se guvernează după Sharia - legea islamică), regim autoritar, conform Constituţiei intrate în vigoare în 1973. Puterea legislativă cât şi cea executivă sunt exercitate de emir şi de un cabinet numit de emir. Nu există partide.

Alte Lectii din geografie