Caracterizarea personajului Praslea cel voinic

Caracterizarea personajului Praslea din basmul " Praslea cel voinic si merele de aur"
de PETRE ISPIRESCU
Basmul “Praslea cel voinic si merele de aur” este un basm popular cu un subiect simplu,actiunea sa fiind alcatuita dintr-un sir de episoade in care se povestesc peripetiile eroului principal,reprezentand binele ,in lupta sa impotriva raului.
Praslea este personajul principal al basmului, basm in care este surprins procesul de nastere si de formare a unei personalitati.Eroul este implicat intr-un proces de initiere, el aparand in ipoteza fiului care nu colinda lumea in cautarea unor fapte vitejesti,adevaratul scop fiind maturizarea.
Inca din titlul basmului, indirect, prin nume este precizat statutul personajului in basm:Praslea,fiul cel mai mic,dornic de aventura.Adjectivul "voinic"care insoteste numele personajului traseaza o trasatura dominanta a caracterului personajului principal al basmului: vitejia,puterea,insusiri necesare in lupta de restabilire a adevarului si de infruntare si eliminare a raului.
Praslea este cel de-al treilea fiu al imparatului.Numarul trei apare frecvent in basme avand o valoare simbolica.Este numarul desavarsirii,al totalitaii,Praslea fiind singurul capabil sa prinda hotul merelor de aur din gradina tatalui,acesta contrar ipostazei lui de mezin.

Este caracterizat atat in mod direct , cat si indirect prin fapte , comportament , limbaj si relatia cu alte personaje.

Fiul cel mai mic este caracterizat direct de tatal lui,la inceput ca fiind "un nesocotit",un nechibzuit datorita lipsei lui de experienta,"un mucos" prea tanar pentru a fi capabil de fapte pe care fratii ai mari, "atatia si atatia oameni voinici si deprinsi cu nevoile" nu le-au putut duce la bun sfarsit.
Tanarul da dovada de modestie,el vrea doar sa incerce, fara a promite reusita,este cuviincios,adresandu-se cu respect si cerand persmisiunea tatalui.Imparatul cedeaza si ii da voie sa-si incerce norocul,pentru ca fiecare om trebuie sa parcurg un drum de cunoastere si autocunoastere.
Cele mai multe dintre trasaturile eroului erau dovedita prin faptele,gesturile si actiunile sale,fiind astfel caracterizat in mod indirect,se dovedeste a fi inteligent si prudent cand pregateste prinderea hotului.Isi ia masuri de precautie impotriva somnului, infingand tepuse in pamnat care sa-l trezeasca.Ranirea hotului si "salvarea" merelor de aur nu sunt suficiene pentru Praslea.El trebuie sa mearga pana la capat si isi asuma riscurile de orice fel ,ar interveni pe drumul spre prinderea si pesepsirea hotului.In aceste conditii calatoria facuta pe taramul celalalt, va fi pentru Praslea nu numai un prilej de cunoastere a lumii, a universului exterior,ci si de aucunoastere si formare si consolidare a unor trasaturi morale si de caracter.
Motivul calatoriei si motivul luptei, frecvent intalnite in basme,pun in antiteza, de obicei, personaje apartinand unor lumi diferite:eroi pamantului si zmei.Praslea, insa, trebiue sa se confrunte si pe taramul pamantenilor cu raul,reprezentat prin frati mai mari.Gandurile lor urmaresc pierderea mezinului pentru ca autoritatea lor este puternic amenintata.Eroul este singurul care are curajul sa patrunda pe taramul subpamantean prin prapastia care leaga cele doua lumi.Ca orice protagonist de basm,are de luptat cu zmeii si de fiecare data iese victorios.Aceste infruntari sunt tot atatea etape ale formarii tanarului,ale maturizarii lui. Faptul ca are nevoie de ajutoare dovedeste lipsa deplinei lui maturizari. In lupta cu zmeul cel mic, cea mai dificila, Praslea esste ajutat de corb,care ii aduce seu-putere,si de fata de imparat care ii da sa bea pentru a se racori.
Daca la inceput fiul imparatului are trasaturi alese ale unui om din popor, pe parcursul basmului el isi dovedeste si puterile supranaturale cu care este inzestrat: se transforma in foc. Metamorfozarea demonstreaza putere de lupta,confruntarea dintre bine si rau. Dupa eliberarea fetelor tinute captive intr-un loc strain lor, impeuna cu merele de arama si argint,obtinute prin lovirea cu biciul a palatelor zmeilor,Praslea intuiese viclesugul fratilor,leaga de franghie o piatra pentru a verifica buna lor credinta.Ramas singur intr-o lume plina de primejdii,eroul se dovedeste a fi viteaz si bun la suflet,salvand puii de zgripsor de lacomia unui balaur.Personajul este recompensat pentru binefacerile lui si readus in spatiul cunoscut,pe taramul acestuia.Da dovada de putere de sacrificiu si de lupta, rupandu-si propia carne pentru a ajunge la capatul drumului.Este o calatorie,inapoi, la fel de dificila si din care personajul se intoarce imbogatit.
Ajunge "trentaros" si "un om prost" dupa spusele argintarului (caracterizar direct prin intermediul altor personaje),fiind nevoit sa faca dovada adevaratei sale identitati.este proba cea mai grea, acea in care trebuie sa arate celorlalti cine este el cu adevarrat,ce a devenit la capatul drumului.
Furca si closca cu puii de aur aduse fetei celei mici, il fac din nou vrednic de a fi cu adevar,fiu de imparat.Mai matur si mai intelept,este generos in final.Nu ii infrunta pe fraii lui ,ci lasa pedepsirea lor pe seama divinitati.Cucerirea iubirii este pasul final in formarea fiului de imparat;nunta este incununarea succesului
Praslea intruneste atat trasaturi obisnuite fiind cinstit , curajos, modest cat si insusiri supra-naturale dand dovada de o forta iesita din comun in lupta cu zmeii si cu balaurul , de capcitatea de a se transforma intr-o flacara in lupta cu zmeul cel mic si de a intelege graiul altor vietuitoare cum ar fi :corbul si zgripturoaica.
In relatia cu celalate personaje el se dovedeste modest si politicos cu tatal sau , prevazator cu fratii sai , milos cu cei neajutorati si neindurator cu cei rai.
Praslea cel voinic este prezentat in antiteza atat cu zmeii cat si cu fratii sai , reusind sa invinga fortele raului.
Praslea cel voinic simbolizeaza cele mai alese calitati apreciate de poporul nostru.

Alte Lectii din romana