Circulatia la plante

 CIRCULAŢIA LA PLANTE

Absorbţia apei şi sărurilor minerale
Plantele subacvatice pot absorbi apa prin toată suprafaţa corpului. La celelalte plante se diferenţiază organe specializate pentru absorbţie, şi anume rădăcinile cu perişori absorbanţi.
Absorbţia apei se bazează pe un fenomen fizic numit osmoza : o soluţie mai concentrată absoarbe apa dintr-o soluţie mai diluată atunci când între ele se află un perete semipermeabil. In cazul rădăcinii, cele doua soluţii sunt : sucul vacuolar din celulele epidermice şi soluţiile din sol. Apa absorbită este transmisă din celulă în celulă, de la perişorii absorbanţi până la vasele lemnoase.

 

Absorbţia sărurilor minerale se face independent de absorbţia apei şi ea se bazează pe difuziune, realizându-se cu consum de energie.

 

Circulaţia sevei brute
Seva bruta este o soluţie ce conţine apă şi săruri minerale.
Ascensiunea acestora se face prin vasele lemnoase.

 

Forţele care contribuie la circulaţia sevei brute sunt :

 

1. Presiunea radiculara – este rezultatul activităţii celulelor rădăcinii, ce pompează apa în mod activ. Acest fenomen are valori pozitive primăvara. Se poate evidenţia prin secţiuni realizate in tulpinile plantelor lemnoase.
Ex: primăvara ,după taiere, viţa de vie “ plânge”

 

2. Forţa de sucţiune – a frunzelor se datorează transpiraţiei. Acest mecanism de transport este pasiv, fără consum de energie. Cu cât transpiraţia este mai intensă , cu atât forţa de sucţiune este mai mare. Aceasta este influenţata de umiditatea atmosferică, de temperatura.
Plantele superioare absorb apa în mod pasiv şi activ.
 

Absorbţia pasivă se realizează datorită transpiraţiei de la nivelul frunzelor, celule acestora se găsesc mereu într-o stare de nesaturaţie, ceea ce determină mărirea forţei de sugere sau de sucţiune. Aceasta se transmite în lungul vaselor de lemn din frunze, tulpină şi din rădăcină, până la perişorii absorbanţi unde forţa de sugere determină absorbţia continuă a apei. În acest proces, un rol activ îl au frunzele şi din acest motiv absorbţia apei de către rădăcină a fost denumită absorbţie pasivă.

 

Absorbţia activă se realizează la plantele bine aprovizionate cu apă şi, în condiţii fiziologice normale, se dezvoltă în rădăcina lor, o presiune pozitivă, care face ca apa să fie absorbită de rădăcină şi condusă prin tulpină până la frunze. Cea mai mare cantitate de apă absorbită de o plantă se datorează absorbţiei pasive.

 

Circulaţia sevei elaborate
Seva elaborata este o soluţie de apă şi substanţe organice, substanţe produse de frunze prin fotosinteza. Ea trebuie să ajungă în toate celelalte organe ale plantei.
Seva elaborata circulă prin vasele liberiene, activ (cu consum de energie) şi, în general, mai încet decât seva brută (deoarece vasele liberiene au citoplasma). In unele organe se fac rezerve de substanţe organice. Când plantele au nevoie (condiţii nefavorabile, boli de ex.), substanţele organice sunt transportate din aceste rezerve spre alte părţi ale plantei, tot prin vasele liberiene. Deci, seva elaborata poate circula în ambele sensuri.

→  Mediul intern la mamifere

 

 Cuprins: Lectii pregatitoare pentru examenul de bacalaureat la Biologie Vegetală și Animală

Alte Lectii din biologie