N (Narator - Naratiune - Nuvela )

N

Naratorul este instanta tipica a textului narativ literar. El comunica lumea narata unui cititor fictiv.
Naratorul poate fi:

 • o instanta narativa anonima, care nu participa la actiune;
 • un personaj care joaca un rol in lumea narata.

Caracteristici:

 • este cel care comunica lumea creata de autorul abstract, cel care intermediaza intre autor si opera literara.
 • Este o figura creata, care apartine ansamblului operei literare;
 • Pare la prima vedere identic cu autorul, dar este o figura autonoma, creata de autor, ca si personajele romanului.

Tipuri de narator:

 • naratorul-personaj (participa la actiune, de cele mai multe ori este personaj principal);
 • naratorul-martor (ia parte la actiune in calitate de personaj secundar, prezent la momentele mari ale actiunii, are statut mai de graba de observator decat ca participant activ);
 • naratorul-colportor (relateaza o actiune la care nu a luat parte direct, dar in care se implica afectiv, cunoscand-o bine din marturia unui apropiat care a fost implicat si pretinde ca vorbeste in numele lui).

Tipuri de concretizare a relatiei dintre personaj (el din poveste) si narator (el/eu din discurs) sunt:
narator > personaj (viziune din spate);
narator = personaj (viziune impreuna cu …);
narator < personaj (viziune din afara).
Naratiunea la persoana a III-a se caracterizeaza prin existenta unui narator care nu este prezent in istorie ca actor. Punctul de vedere auctorial consta in prezentarea universului operei din punctul de vedere al naratorului. El poate prezenta universul operei cu sau fara revelarea vietii interioare a personajului, deci poate avea o perceptie externa sau interna a realitatii.
In naratiunea la persoana a III-a de tip auctorial aceasta perceptie este nelimitata, este omniscienta.

Naratorul colportor - relateaza o actiune la care nu a luat parte direct, dar in care se implica afectiv, cunoscand-o bine din marturia unui apropiat care a fost implicat in aceasta si pretinde ca vorbeste in numele lui.

Naratorul crediatabil (sau infailibil) actioneaza si vorbeste in conformitate cu regulile care ordoneaza lumea operei. El dezvaluie ceea ce stie despre faptele relatate. De multe ori, marturia unui narator creditabil e completata sau contrazisa de a altor naratori. El spune ce stie despre anumite fapte in timp ce le relateaza, inainte sau dupa desfasurarea acestora.

Naratorul martor - ia parte la actiune in calitate de personaj secundar, prezent la momentele mari ale actiunii, are statut mai degraba de observator decat de participant activ.

Naratorul necreditabil nu dezvaluie tot ce stie despre intamplarile relatate, el nu divulga anumite fapte sau detalii. Omisiunea poate fi intentionata sau involuntara, constienta sau inconstienta.
Naratorii necreditabili se deosebesc in mod simtitor intre ei in functie de gradul de implicare in faptele relatate ori in functie de distantarea fata de ele.

Naratorul obiectiv in romanul realist face o relatare voit neutra si impersonala a evenimentelor la care iau parte personajele. El nu intervine in desfasurarea actiunii prin comentarii sau explicatii. Naratorul obiectiv in romanul Ion controleaza discret faptele narate, fara sa aiba intentia de a manipula personajele si de a emite judecati asupra conduitei acestora.

Naratorul omniscient domina universul operei, stie totul despre personajele si intamplarile pe care la relateaza, care poate dezvalui chiar si gandurile ascunse ale personajelor. Omniscienta naratorului se realizeaza fie prin interventii directe si explicatii, fie prin comentarii generale si generalizari facute dintr-o perspectiva neutra.

Naratorul personaj - participa la actiune, de cele mai multe ori este personaj principal.

Naratiunea este un mod de comunicare al carui obiect sunt fapte, intamplari in succesiune.
Obiectul unei naratiuni poate fi:

 • fapte, intamplari reale (apartin istoriei);
 • fapte, intamplari imaginate (apartin fictiunii).

Naratiunea cu cadru - povestirile compun de multe ori un ciclu unitar, naratiunea cu cadru, numita fie povestire in rama, fie povestire cu sertare. Modelul naratiunii cu cadru este oriental (O mie si una de nopti) si occidental, cultivat din Renastere pana in epoca moderna.
Ex. Hanul Ancutei de Mihail Sadoveanu.

Naratiunea la persoana a III-a se caracterizeaza prin existenta unui narator care nu este prezent in istorie ca actor.
Punctul de vedere din care este privit universul operei intr-o naratiune la persoana a III-a poate fi atat al naratorului cat si al actorului.

Naratiunea la persoana I poate exprima identitatea dintre narator si personajul principal. Ea se caracterizeaza prin existenta unui narator care este prezent in istorie si ca personaj (actor). Prezentarea universului operei din punctul de vedere al naratorului-personaj se numeste perspectiva actoriala.
Ex. Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi de Camil Petrescu.

Naratiunea ca discurs implica doua categorii: timpul si modalitatile. Timpul naratiunii exprima raportul dintre timpul istoriei si timpul discursului.
Modalitatile naratiunii prin care se  aduce la cunostinta istoria sunt prezentarea si reprezentarea.

Naratiunea ca istorie are in centrul ei actiunea si personajele aflate in anumite raporturi. Formele repetitiei pot fi: antiteza, gradatia, paralelismul (nume identice cu ale anumitor figuri retorice).

Noua structura presupune:

 • optiunea pentru modelul narativ proustian;
 • ca valoare suprema autenticitatea, care devine si o forma de manifestare a solidaritatii de generatie;
 • accentul pus pe subiectivitate din care deriva importanta perspectivei actoriale;
 • ca problema centrala timpul conceput ca durata, renuntarea la cronologie;
 • inovatii in plan narativ care au ca efect modernizarea relatarii si amplificarea functiilor monologului interior.

Nuvela este o specie a genului epic in proza cu actiune mai ampla decat a schitei si a povestirii si cu o constructie mai complexa, datorita conflictelor mai numeroase, numarului crescut de personaje, precum si posibilitatii de evolutie a personajelor principale.

Nuvela fantastica plaseaza istoria in teritoriul de granita dintre natural si supranatural; daca pana in final evenimentele isi gasesc explicatia in teritoriul naturalului, textul se incadreaza in categoria straniului, a senzationalului; iar daca pana in final evenimentele isi gasesc explicatia in teritoriul supranaturalului, se incadreaza in categoria fabulosului, feericului, a himericului.
Ex. Sarmanul Dionis de Mihai Eminescu, La hanul lui Manjoala de I. L. Caragiale, La tiganci de Mircea Eliade.

Nuvela istorica (C. Negruzzi Alexandru Lapusneanul) - caracteristici:

 • personajul principal, care indica titlul nuvelei, este, de obiciei, domnitorul sangeros in jurul caruia graviteaza omul de incredere, dusmanul ascuns, doamna / domnita angelica, boierii uneltitori;
 • cronologia este liniara, iar finalul concentreaza in mod artificial intregul;
 • constructia este dramatica, alcatuita din patru parti, purtand fiecare drept moto o replica memorabila sau avand ca indiciu numele locurilor;
 • accentul cade pe densitatea faptelor; “culoarea locala” este creata prin diferite procedee (prin descrieri de interioare, de vestimentatie, prin valorile stilistice ale limbii folosite).

Nuvela psihologica - trasaturi:

 • orientarea manifesta spre universul actualitaii immediate;
 • analiza procesului de integrare a individului patriarhal in modernitate si a efectelor dramatice asupra vietii sale sufletesti (tipul inadaptatului);
 • conflictele vizeaza nivelul existential al personajului, nu numai pe cel social (cotidian) sau sentimental, dar pot sa implice si mentalul colectiv;
 • descopera complexitatea sufletelor simple (tarani, hangii, jandarmi);
 • temele predilecte: frica, obsesia cu tot ceea ce ele presupun (exacerbarea perceptiei, alienare, stari onirice), erosul;
 • analiza psihologica se impune in contextul preocuparilor stiintifice legate de ereditate, de tipurile umane, de psihologia varstelor.

Ex. Ioan Slavici: Padureanca, Moara cu noroc; I. L. Caragiale In vreme de razboi, O faclie de Paste.

Nuvela sociala - Nicolae Filimon Nenorocirile unui slujnicar, Gala Galaction Langa apa Vodislavei.

Nuvela tragica - insuficient data …

Alte Lectii din romana