Baltagul de M.Sadoveanu

Argumentare"Baltagul"de M.Sadoveanu-roman

In creatia sa literara Sadoveanu a abordat o diversitate de specii literare- schita, povestirea si in mod deosebit romanul.
Ca specie literara, romanul este o opera epica in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa si complicata care se desfasoara pe mai multe planuri narative, cu conflicte puternice si cu numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda a vietii.
Alaturi de "Fratii Jderi", "Nicoara Potcoava", "Neamul Soimarestilor", "Zodia Cancerului" sau "Vremea ducai Voda" un loc aparte in creatia sadoveniana il ocupa "Baltagul".
Opera se incadreaza in specia literara roman desi are o intindere mai mica decat alte opere de aceeasi natura din creatia lui Sadoveanu.
"Baltagul este o opera epica deoarece autorul isi exprima in mod indirect propriile sentimente de admiratie fata de insusirile alese ale eroinei prin intermediul actiunii. Autorul relateaza o serie de intamplari si isi pune eroina intr-o relatie stransa cu toate celelalte personaje.
Sadoveanu se detaseaza de subiect si nareaza obiectiv intamplarile care se petrec intr-un anumit timp si spatiu. Astfel actiune operei cunoaste o mare mobilitate in timp si spatiu. Ea se desfasoara incepand de toamna cand Nechifor Lipan pleaca la Dorna dupa oi, pana primavara cand Vitoria ii descopera trupul neisufletit. Perimetrul actiunii este si el vast si se intinde de la Magura Tarcaului, la zona Dornelor si a Bistritei si coboara la campie in Baltile Jijiei la Cristesti.
Modul de expunere predominant este naratiune care se imbina cu descrierea, dialogul si monologul interior. Imbinand aceste moduri de expunere autorul reuseste sa puna in lumina insusirile personajelor, zbuciumul lor sufletesc si relatiile dintre ele.
"Baltagul" are o actiune complexa si mai complicata decat a schitei sau a nuvelei. Actiunea se intinde pe parcursul a 16 capitole in care autorul relateaza actiunile Vitoriei in cautarea si cunoasterea adevarului in legatura cu sotul ei plecat de mult timp de acasa. Vitoria este convinsa ca Nechifor a disparut si dupa ce intreprinde o serie de investigatii se pregateste sa plece impreuna cu Gheorghita in cautarea lui Lipan. Drumul este anevoios, dar printr-o darzenie deosebita, printr-o inteligenta si o abilitate extraordinare eroina ia totul pe cont propriu si, in final, reuseste sa descopere adevarul si sa pedepseasca de dusmani.
Actiunea operei este literare ste lineara, dar exista mai multe planuri narative. Astfel exista un plan narativ retrospectiv, in trecut, in care Vitoria rememoreaza amintiri legate de viata ei impreuna cu Nechifor Lipan. Alte planuri narative vorbesc despre prezenta oilor si a ciobanilor in Lunca Jijiei, despre intalnirile Vitoriei cu preotul Danila si cu baba Maranda, despre drumul Vitoriei la manastirea Bistrita si la Piatra Neamt, despre pregatirile ei pentru drumul lung pe care il va face si in sfarsit cautarile infrigurate, stabilirea adevarului si pedepsirea faptasilor.
"Baltagul are un numar impresionant de personaje. Exista personaje principale: -Vitoria--Nechifor Lipan--Gheorghita
si personaje secundare: Minodora--preotul Danila--baba Maranda--hangiul David--hangii ceilalti si sotiile lor--Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Exista pers. episodice:-mos Pricop si functionarii de la prefecturi (Dorna si Piatra Neamt).
Toate aceste personaje contribuie fiecare in felul sau la descoperirea adevarului. In plus, personajele contureaza doua lumi diferite: o lume arhaica, cunoscuta Vitorie si pe care o respecta cu sfintenie si o lume noua in care Vitoria intalneste alte randuieli.
Sadoveanu ofera prin intermediul actiunii si al personajelor o imagine ampla siprofunda a vietii.
Concluzionand, opere literara "Baltagul" intruneste toate notele definitorii ale speciei literare ROMAN.

Alte Lectii din romana