Partide politice in perioada interbelica

Partide politice in perioada interbelica
In perioada interbelica regimul politic a fost cel al democratiei parlamen-tare, avand ca baza baza juridica Constitutia din 1923. In plan politic se impun partide politice PNL si PNT, dar apar si organizatii extremiste (Legiunea Arahan-ghelului Mihail si Partidul Comunist), precum si partide ale minoritatilor nationale.
Partidul National Liberal a fost, in perioada interbelica, cel mai puternic partid. Acesta a guvernat in perioadele 1922-1928 si 1933-1937. Dintre conducatorii acestuia s-au remarcat Ion.I.C.Bratianu si Vintila Bratianu.
Printre cele mai importante masuri legislative se numara Constitutia din 1923 si legile pentru unificarea statului din 1925.
Acesta a promovat ideologia neoliberalista, care sustinea:
- in plan social: intarirea pozitiilor burgheziei si respectarea echilibrului;
- in plan economic: doctrina “prin noi insine aceasta insemnand”, adica dezvoltarea economica a tarii pe baza capitalului romanesc si reducerea investitiilor straine; considera industria ca principala cale de progres economic; PNL a conturat sistemul financiar-bancar al tarii;
- in plan politic: dezvoltarea democratiei parlamentare.
Ideologia taranista promova urmatoarele idei:
- in plan social: sustinea primatul taranimii;
- in plan economic: doctrina “portilor deschise” fata de capitalul strain; agricultura ocupa locul principal in dezvoltarea statului;
- in plan politic: taranistii au propus constituirea statului national taranesc, au sustinut ideea “luptei de clasa”, dar apoi au abandonat-o si au sustinut democratia parlamentara.
Aceasta ideologie a fost sustinuta de Partidul Taranesc, creat in 1918. Aces-ta s-a unit cu Partidul National Roman din Transilvania si a format Partidul National Taranesc, avand ca lideri principali pe Iuliu Maniu si Ion Mihalache. Desi PNT a avut o baza sociala mult mai larga comparativ cu PNL, a guvernat doar in 1928-1931 si 1932-1933.
O alta ideologie a fost extremismul de stanga - comunismul. El promova:
- instaurarea dictaturii proletariatului (concept care desemnează puterea de stat a clasei muncitoare, instaurată prin revoluţia socialistă, exercitată cu sprijinul maselor muncitoare neproletare de la oraşe şi sate, şi care se poate concretiza sub forma de alianţa intre clasa muncitoare şi ţărănime);
- nationalizarea mijloacelor de productie;
- desfiintarea proprietatii private.
 

Partidul Comunist a fost fondat in 1921 si a aderat la Internationala a III-a Comunista. Orientarea antinationala a dus la scoaterea partidului in afara legii in anul 1924. Intre 1924-1944 acesta a activat ilegal cu circa o mie de membri, fiind instrumentul Uniunii Sovietice, care urmarea dezmembrarea teritoriului roman si transformarea acestuia in republica socialista.
Legiunea Arahanghelului Mihail, infiintata in 1927 de catre Corneliu Zelea Codreanu, devenita in 1930 Garda de Fier, a fost o miscare fascista, de extrema dreapta, care promova:
- antisemitismul (antievrei), anticomunismul si misticismul;
- teoria purificarii prin moarte, promovand ura si intoleranta;
- condamna democratia parlamentara;
- violenta si recurgerea la asasinatul politic (Ion.G.Duca, Nicolae Iorga etc).

Alte Lectii din istorie