Reproducerea la om

REPRODUCEREA LA OM

Generalităţi:
Sistemul reproducător cuprinde:
- glande sexuale
- conducte genitale
- organe genitale externe
- glande anexe

 

Sistemul reproducător bărbătesc
Glandele sexuale sau testiculele sunt protejate de un pliu tegumentar numit scrot. Au formă ovoidă şi sunt acoperite de o membrană numită albuginee. În partea superioară şi posterioară, aceasta se îngroaşă şi formează mediastinul din care pleacă radiar lame conjunctive care delimitează lobulii testiculari. În alcătuirea lobulilor intră
tuburile seminifere în care se produc spermatozoizii.

Testiculul este o glandă mixtă deoarece secretă şi hormoni sexuali bărbăteşti, respectiv testosteron.
Conductele genitale – sunt tuburi care acumulează şi conduc sperma. Aceasta este formată din spermatozoizi şi lichid spermatic. Sperma trece succesiv prin: canalul epididimului, canalul deferent şi canalul ejaculator care se deschide în uretră.

Uretra străbate penisul şi este cale comună pentru eliminarea urinei şi a spermei.

 

Glandele anexe – sunt reprezentate de prostată şi vezicule seminale. Prostata este situată sub vezica urinară şi secretă un lichid care constituie mediul nutritiv şi de mişcare pentru spermatozoizi. Veziculele seminale sunt glande pereche , situate posterior de vezica urinară şi care secretă, ca şi prostata, un lichid ce intră în compoziţia spermei.

 

Sistemul reproducător femeiesc
Glandele sexuale sunt ovarele, situate în pelvis. Ovarul este acoperit de un epiteliu simplu şi conţine numeroşi foliculi ovarieni aflaţi în diverse stadii de dezvoltare: primordiali, primari, secundari, şi cavitari. Începând de la pubertate, în fiecare lună se maturează câte un folicul cavitar în care ,prin meioză, se va forma un ovul. Ovulul va fi expulzat din ovar – proces numit ovulaţie - şi va fi preluat de trompele uterine.

Ovarul are structură şi funcţii complexe. El produce ovule şi hormoni sexuali femeieşti.

 

Căile genitale – sunt reprezentate de trompele uterine care captează ovulul şi în care are loc fecundaţia, uter în care ajunge embrionul în stadiul unei grămezi de celule, are loc fixarea acestuia în peretele uterului (proces numit nidaţie) şi dezvoltarea până în momentul naşterii şi vaginul care este un organ nepereche ce se deschide în
vulvă.

 

Glandele anexe – sunt glandele mamare formate din acini glandulari şi canale excretoare. Au rol în producerea şi expulzarea laptelui.

Fecundaţia - reprezintă unirea spermatozoidului cu ovulul. Nucleii haploizi ai celulelor gametice migrează spre centrul celulei ou unde se desfăşoară fuziunea într-un nucleu diploid. Rezultatul fuziunii este zigotul, prima
celulă a embrionului, care, prin diviziuni mitotice succesive, urmate de diferenţiere şi specializare celulară, va forma un nou individ.

 

Boli cu transmitere sexuală

Sifilisul – este cauzat de Treponema pallidum (prezent în sânge). Poate fi:
- sifilis primar – la 12 săptămâni după contactul sexual infectant apare o rană pe vagin sau la nivelul penisului;
- sifilis secundar – între 2 – 6 luni de la infecţie apare o erupţie roşie pe corp, febră, dureri de cap sau gât;
- sifilis terţiar – se instalează după câţiva ani de la infecţie şi apar afecţiuni ale inimii şi creierului.

Gonorea – este cauzată de o bacterie şi se manifestă prin scurgere galben – verzuie din vagin sau din penis, dureri abdominale, dureri şi arsuri la urinare.
Simptomele apar la 10 zile după infecţie.

Candidoza – provocată de ciuperca Candida albicans. La femei afectează vulva şi vaginul, iar la bărbaţi penisul. Se manifestă prin: scurgere vaginală groasă, albicioasă, inflamaţia vulvei, dureri şi / sau arsuri la urinat, mâncărime în zona genitală, inflamaţia penisului.

SIDA – (sindromul imunodeficitar dobândit) este etapa finală a infecţiei cu virusul HIV (izolat în 1981 şi care afectează progresiv sistemul imunitar).

Se manifestă prin: depresie imună majoră, dezvoltarea infecţilor virale, bacteriene, micotice, apariţia de
tumori, afectarea sistemului nervos central şi, în final, moartea.

Prevenire. Măsurile de prevenire sunt comune pentru toate bolile cu transmitere sexuală şi constau în: evitarea relaţiilor sexuale cu persoane necunoscute sau cu persoane care au relaţii sexuale cu mai mulţi parteneri; folosirea prezervativului; utilizarea seringilor şi acelor de unică folosinţă; controlul donatorilor de sânge; respectarea normelor de igienă prin folosirea corectă a WC-urilor; întreţinerea unei igiene corespunzătoare a organelor genitale.

 

 Cuprins: Lectii pregatitoare pentru examenul de bacalaureat la Biologie Vegetală și Animală

Alte Lectii din biologie