Reproducerea functie fundamentala a organismelor vii prin care se realizeaza perpetuarea speciei.
Tipuri fundamentale de reproducere: asexuata si sexuata.
Reproducerea sexuata e procesul prin care in urma contopirii a 2 gameti de sex opus rezulta zigotul ce va forma un nou individ.
Reproducerea asexuata se realizeaza fara fecundatie si se poate realiza prin spori sau prin organe vegetative ca tulpinile subterane.
Tipuri de tulpini subterane:
- -bulbi, la ceapa
- -rizomi, la feriga
- -tuberculi, la cartofi
Inmultire asexuata artificiala:
- -butasire: vita-de-vie, begonii
- -marcotaj: coacaz si vita-de-vie
- -altoire:mar, par, prun, cais, gutui
- -microbutasire: plante ornamentale: crizantema
Floarea hermafrodita la angiosperme:
-Androceul reprezentat de totalitatea staminelor e componenta barbateasca a florii. Stamina e formata din:conectiv prin care stamina se prinde de receptacul, filament, antera care e locul unde se formeaza grauncioarele de polen.
-Gineceul reprezentat de totalitatea carpelelor, e componenta femeiasca a florii. E format din avor, stil si stigmat. In ovar se afla camera ovariana ce contine ovule.
Fecundatia e procesul de contopire al gametilor de sex opus- nuclee spermatice si oosfera si respectiv, cu nucleul secundar. Un nucleu spermatic si oosfera formeaza embrionul, iar celalalt nucleul spermatic si nucleul secundar formeaza albumenul sau endospermul secundar. Acest tip de fecundatie e dubla. Din ovul se formeaza samanta iar din peretele ovarului se formaeza fructul.