” MOARTEA NEAGRA”

Primita de unii precum un semn apocaliptic, marea ciuma ale caror semen au aparut din anul 1347, a avut ca victime un sfert din populatia globala de atunci.

Boala numita atunci “Moartea Neagra” a provocat in randul oamenilor o stare de dezordine si dezorganizare generala, manifestate prin prisma sentimentului de teama produs de aceasta. Aceasta plaga a ajuns in Europa in octombrie 1347 prin intermediul a 12 corabii debarcate la Messina, port la Marea Neagra. Purtatorii insa nu erau oamenii ci sobolanii de pe vas, respective puricii adusi de acestia. Dupa ce sobolanii au murit in urma infestarii, puricii au cautat alte surse de hrana raspandindu-se in randul oamenilor.

Un factor care a contribuit in mod concret la raspandirea bolii a fost mizeria ce inconjura unele orase, precum si aglomeratia. Numarul mortilor era atat de mare incat au fost sapate gropi comune.
Sursa de provenienta a acestei boli letale era Asia Centrala, ciuma extinzandu-se rapid in China de Est si India, apoi spre vest in Orientul Apropiat, Africa de Nord, si in sfarsit in Europa. Cele mai afectate regiuni au fost Scandinavia (care a ramas fara populatie) si Groenlanda. Ciuma a facut multe victime in randul preotilor, care aveau grija de bolnavi. Aceasta boala se manifesta sub trei aspecte: paest bibonica, pulmonara, si septicemica. Ciuma face victime si in zilele noastre, dar cifrele acestora sunt considerabil scazute.

Alte Lectii din istorie