Romania democrata

Romania democrata
Dupa 1989 si dupa incetarea Pactului de la Varsovia (1991), Romania si-a reorientat politica externa spre Vest, care s-a concluzionat prin integrarea Romaniei in NATO (2004) si in UE (2007). Totodata, se realizeaza reforme in economie, justitie si invatamant.
Reconstructia democratica a fost un proces dificil din cauza necesitatii restructurarii economice, liberalizarii preturilor si trecerii la o economie de piata. In plus, in plan politic au existat tensiuni legate de lipsa de experienta a clasei politice, de mentinerea unor mentalitati comuniste si de lipsa de responsabilitate a unor politicieni.
Din anul 1990 s-au conturat in viata politica doua forte: FSN (ca urmare a transformarii in partid politic a CFSN) si opozitia reprezentata de partidele istorice care au reaparut (PNL, PNȚ, PSD, ulterior apare CDR - Conventia Democrata Romana).
Dupa 1990, societatea civila, inexistenta aproape in regimul totalitar, a inceput sa se organizeze. Apar asociatii si fundatii, neafiliate mediului politic sau al afacerilor, ce actioneaza pentru modernizarea societatii si pentru apararea drepturilor omului. Lipsa unui exercitiu democratic a facut ca acestea sa se exprime prin opinii uneori nerealiste. Pe de alta parte, nu a existat o colaborare reala cu institutiile noului stat.
O manifestare a societatii civile a fost fenomenul “Piata Universitatii” din Bucuresti 1990, dupa ce a fost ales Iliescu presedinte. Cei care au actionat aici protestau fata de politica guvernului, pe care il acuzau de practici comuniste, printre care cenzura asupra presei. Dialogul dintre guvern si cei care protestau in piata a esuat, iar puterea a trecut la evacuarea demonstrantilor. Acest fapt a continuat prin deplasarea minerilor la Bucuresti si prin conflictele acestora cu populatia civila, ce au creat tarii o imagine foarte defavorabila in strainatate.
Aceste evenimente au aratat fragilitatea institutiilor statului, dificultatea constructiei democratice, precum si lipsa unui dialog real intre putere si opozitie.
Alternanta la putere s-a materializat la alegerile din 1996, la care candidatul CDR, Emil Constantinescu, a obtinut victoria impotriva fostului presedinte, Ion Iliescu. Alternanta pasnica la putere, cat si maturizarea electoratului demonstrau ca democratia, desi fragila, incepea sa faca primii pasi spre consolidare.

Alte Lectii din istorie